0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Megugrott a brazil gyümölcsexport

Az egészségesebb, antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli étrendre irányuló globális törekvés fellendítette a friss és egészséges termékek brazil exportját is. Az elmúlt félév 19%-os forgalomnövekedése és 2%-os volumennövekedése a kedvező időjárást és az ökoszisztémák változatosságát tükrözi, amely lehetővé teszi Brazíliában a friss gyümölcs termesztését egész évben.

A brazil termelési képességet a mezőgazdasági tevékenységek kiterjedt területei magyarázzák, amelyek a technológiának és az infrastruktúrának köszönhetően magas termelékenységgel rendelkeznek. A siker titkát a hatékony öntözőrendszerek, a hűtőtárolók, valamint az exportált gyümölcsök minőségét és tartósítását biztosító fejlett logisztika és tanúsítványok is igazolják.

2023-ban a legtöbbet exportált gyümölcs a lime. A brazil gazdák ebből a gyümölcsből már 89 tonnát küldtek a nemzetközi piacra.

Az avokádó is olyan gyümölcs, amely idén jó teljesítményt nyújtott. A táplálkozási szempontból szuperélelmiszernek tartott gyümölcs 153%-kal magasabb bevételt hozott az első félévben az előző év azonos időszakához képest. A mennyiséget tekintve a növekedés eléri a 175%-ot. A dinnye, a mangó, a szőlő és az alma egyenlege is pozitív volt az év első felében. A kedvező időjárás ebben az időszakban lehetővé tette a Brazíliában megtermelt gyümölcsök előállítását és minőségét, amely folyamatos friss és szezonális gyümölcs utánpótlást biztosít a nemzetközi piacok számára.

Az év második fele várhatóan még jobb eredményeket hoz az ország gyümölcságazatban. A második félévet a trópusi gyümölcsök betakarítási időszakát tekintve a gyümölcsexport növekedése jellemzi. Az előrejelzések szerint a brazil gazdálkodók megdöntik a 2021-es forgalmi rekordot, amikor az export eléri az 1 milliárd USD-t. A hagyományos exportpiacok, így az Európai Unió országai és az Egyesült Államok mellett Brazília a feltörekvő piacokra is kiterjeszti kereskedelmét, mint például Kína és a közel-keleti országok, ahol egyre nagyobb a kereslet a trópusi gyümölcsök iránt.

Forrás: BrazilianFarmers