0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 13.

Kedvelt társállat a törpekecske

Nigériában húsukért tartják ezeket törpekecskéket, melyek bár kicsik, de előnyük, hogy a zord környezeti viszonyok között is megélnek, és „alacsony fogyasztásúak”.

A törpekecske, mely Európában születik, szerencsés, hiszen itt messziről elkerüli a fazekat ez a négylábú. Sőt társállatként a család megbecsült tagjaként élhet…

törpekecske

A nigériai, kameruni és holland törpekecskék kedves, kisméretű állatok, és bár előbbieket eredetileg haszonállatként tartották főleg a húsukért és tejükért. Itt az öreg kontinensen jobbra fordult a sorsuk, hiszen társállatokká, házi kedvencekké váltak.

A magyar nyelvű szakirodalom nem túl bőséges törpekecsketémában, külföldi oldalakon bővebben olvashatunk róluk. Minimális költséggel tarthatók, fedett helyként egy párnak elegendő egy hidegtől védett nagyobb kutyaház olyan kifutóval, melyet legalább 120-150 centiméteres kerítés vesz körbe. Az agroxxi.ru oldal olyan fajtáról is ír, mely legfeljebb 50 cm magas 35 kilogramm körüli és 2 liter tejet ad naponta, valamint az európai kecskékhez képest körülbelül feleannyi takarmánnyal is beéri. A hazánkban élő törpekecskék tejhozama egyelőre jóval kevesebb ennél.

Kameruni törpekecske

– A kameruni törpekecske zömökebb testalkatú, szélesebb kecske, a szarva lapos és nagy, ami hátrafelé, a gerinc vonala irányában íves.
A törpekecske szelíd, így gyerekek mellett is
tartható

A feje is széles, laposabb. Nagyobb tömegű, mint a holland, és eredetileg egyszínű, barnás árnyalatú. A holland törpekecske filigránabb, vékonyabb testalkatú, eredetileg ennek a színe is más volt, mint ma. Korábban a „holland tarka” volt a jellemző, de mivel a különböző törpekecskefajtákat sokszor párba állítják, ezért ezek a fajtabélyegek már kevésbé jellemzőek. A hollandnak a szarva hengeres, a szarv vége előrefele áll, az orr irányába hajlik. A homlok előre domborodó, nagyobbak a szemek, rövidebb az orra, mint a kameruninak, és a tömegük is kisebb. A kameruni ad némi tejet, de a holland nem fejhető. A nigériai törpekecskék pedig az egészen kicsik – említette a főbb különbségeket a törpekecskéket tartó Gulyás Orsolya.

– Hazánkban nem jellemző, hogy ezeket az állatokat haszonállatnak tartanák. Ma már számos olyan kecskefajta van, amelyeket kifejezetten tejtermelési vagy húshasznosítási céllal tenyésztettek ki, így a törpekecskék ezekkel nem veszik fel a versenyt, ám társállatnak méretüknél, jellemüknél, természetüknél fogva kiválóak. Kézből esznek, szelídek – tette hozzá a tenyésztő.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: