0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Rögös lesz az út a klímasemlegességig (1. rész)

Az éghajlat változása tény, még ha egyesek vitatják is az okait. A változás jelentős hatással van az életünkre, a mindennapjainkra, még a megszokott gazdálkodási formákból is elmozdított minket.

Az éghajlatváltozás lassítására sok javaslat született, vendégszerzőink, Oláh Judit és Popp József az EU klímasemlegességi stratégiáját elemzik. A cikk első részében a modern világ energiafogyasztását tekintik át, a folytatásban a megújuló energiahordozókra való átállás helyzetét, a harmadik részben pedig az Európai Unió REPowerEU tervét ismertetik.

A Föld népességének növekedése mellett az emberiség életmódjának a változása (pl. urbanizáció, motorizáció) miatt folyamatosan nő az egy főre jutó átlagos energiafogyasztás. A fejlett országokban az energiahatékonyság javításával tudjuk mérsékelni ezt a folyamatot.

A világnépesség növekedése exponenciális (hatványozódó) erőforrás-felhasználást eredményez, a fosszilis energiahordozók készlete viszont véges.

A megújuló erőforrások állandóan újratermelődő anyag- és energiaforrások, amelyek hozzájárulnak az energiaellátás biztonságának a javításához, a környezetterhelés, különösen a CO2-kibocsátás csökkentéséhez, a vidékfejlesztéshez és a nemzetközi kereskedelem bővítéséhez. A megújuló energiaforrások nagyobb arányú használata mellett az energiahatékonyság javítása és az energiatakarékosság is fontos szempont a fosszilis energiahordozók használatának a mérsékléséhez, ráadásul egyúttal csökkenteni lehet vele az energiaimport-függőségből származó politikai és gazdasági kockázatokat.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: