0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 20.

EPR: díjátalány a borospalackokra?

A borászati termékek üvegcsomagolásának gyártói palackonkénti díjátalányt választhatnak, azaz dönthetnek úgy, hogy nem tartják nyilván, vallják be és fizetik meg külön a palackra, címkére, dugóra, stb. az EPR-díjat.

A közelmúltban került nyilvánosságra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerrel (EPR) kapcsolatos bevallás formanyomtatványa, illetve a jogszabályban is volt néhány kisebb változtatás. Az adozona.hu által összegyűjtött adatokból kiderül, a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. kormányrendelet (továbbiakban EPR-rendelet) értelmében ugyanis

az EPR-kötelezett gazdálkodóknak első alkalommal október 20-áig kell megküldeniük az EPR-nyilvántartásuk összesített adatait az Országos Hulladékgazdálkodási Hatóságnak az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszeren keresztül.

A Magyar Közlöny 124. számában jelent meg a 421/2023. kormányrendelet, amely visszamenőlegesen, július 1-jei hatállyal módosítja az EPR-rendeletet. A módosítás értelmében a borászati termékek üvegcsomagolásának gyártói palackonkénti díjátalányt választhatnak, azaz dönthetnek úgy, hogy nem tartják nyilván, vallják be és fizetik meg külön a palackra, címkére, dugóra, stb. az EPR-díjat, hanem átalánydíjat fizetnek minden palackra.
A gyártó ebben az esetben a megtöltött palackok első belföldi forgalomba hozóját jelenti, tehát a magyar bortermelők és a borkereskedők is érintettek. Továbbá a díjátalány tartalmazza a borászati termék üvegcsomagolásához kapcsolódó 

további fogyasztói, gyűjtő- és szállítási csomagolás kiterjesztett gyártói felelősségi díját is.

Ezen tételek esetében a bevallás adattartalma is jóval szűkebb lesz. A gyártók az átalányfizetéssel kapcsolatos döntésüket évente változtathatják meg.
A borászati termékek pontos kategóriáit a 1308/2013/EK rendelet VII. melléklet II. része határozza meg. A jogszabály a szőlőből készült termékeket 17 kategóriába sorolja, mint például a bor, a még erjedésben lévő újbor, likőrbor, pezsgő, minőségi pezsgő, túlérett szőlőből készült bor, borecet stb. Az egyes kategóriák pontos definícióját ugyanez a melléklet tartalmazza.
A díjátalány pontos mértékét még nem hozták nyilvánosságra, de a közeljövőben várható ezek kihirdetése is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/adozona.hu

Magazin ajánló: