0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

Rendhagyó időben és helyen a Somogy vármegyei vadásznap

Először rendezték meg a KÁN Egyetemi Napokon a Somogy vármegyei vadásznapot. A szeptember 30-án tartott programon Somogyország vadászai mellett a vadászaton kívülállók is kíváncsiak voltak a rendezvényre.

A megnyitón Gyuricza Csaba, a MATE rektora üdvözölte, hogy a KÁN Egyetemi Napok programjai közé bekerült a Somogy vármegyei vadásznap, és reméli, hogy ez az együttműködés hagyománnyá válik a későbbiekben. Kiemelte Magyarország rendkívüli vadgazdálkodását, amelyet jól példáz a Somogyban elejtett trófeás vad, sok esetben érmes kategóriába sorolt agancsminősége. A magas minőségű vadgazdálkodás fenntartásához a Magyar Agrár- és Élelmiszertudományi Egyetem is igyekszik hozzájárulni, campusain alap- és mesterszintű vadgazda mérnök képzésre jelentkezhetnek a hallgatók, és a színvonalas oktatás mellett a gyakorlathoz szükséges feltételek is biztosítottak az egyetemen.

Dr. Neszményi Zsolt, Somogy vármegye főispánja a vadászatban rejlő folytonos tanulást, szakmai tudást és szenvedélyt említette, amelyek együttesen adják a vadászember igaz voltát.

Mindezt a hagyományokat teljes mértékben őrző, a természeti egyensúlyt fenntartó módon teszik a vadászok, függetlenül attól, milyen társadalmi megítélésben részesülnek napjainkban.

Kitűnőnek és alaposnak jellemezte a magyar vadászati törvényt, amely idén apró finomításokon is átesett.

A törvénymódosítás értelmében az éjszakai lövésre alkalmas célzóberendezések a vadászati hatóság engedélyével használhatóak, ezentúl a vadállomány hatékony szabályozása érdekében (ez a megfogalmazás sok kiskaput nyit meg egyszerre), vagy állategészségügyi okokból.

A módosítás a kiskorúakra is kiterjed. Érvényes vadászjeggyel, a fegyvertartáshoz szükséges érvényes egészségi alkalmasságot tanúsító igazolással, valamint legalább öt éve érvényes vadászjeggyel és vadászlőfegyver-tartási engedéllyel rendelkező felnőtt a vadászat teljes időtartama alatt a közvetlen felügyeletét és kíséretét biztosítja, úgy kiskorú is vadászhat sörétes- vagy legfeljebb 0.22 kaliberű golyós vadász-lőfegyverrel, amelyet a felnőtt átenged a kiskorú részére. Ez a rendelkezés 2023. november 1-től lép hatályba.

Továbbá a módosítással 5 napra lecsökkent a vadkár megtérítése iránti igény bejelentési határideje. Az indokolás szerint az eddigi 15 nap azért csökken 5 napra, hogy a kár fennállása, illetve annak mértéke pontosabban meghatározható legyen.

A vadkárfelmérési eljárást az egységes útmutató szerint kell elvégezni. A módosításhoz hozzátartozik, hogy vadkárigényt érvényesíteni csak az Agrárminisztérium honlapján közzétett egységes vadkárfelmérési útmutatókban meghatározott eljárásrend szerint elvégzett vadkárfelmérési eljárást követően lehet.

Végül a módosítás a vad-gépjármű ütközésekre is kiterjed. A vadászatra jogosult ezentúl mentesül a felelősség alól, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén. A vadászatra jogosult csak abban az esetben vonható felelősségre az ütközés során, ha a vad úton való megjelenése a vadásztársaság tevékenységével áll okozati összefüggésben.

Megemlítette az idei vadászati év eddigi terítékadatait is: a vadászatra jogosultak mintegy 600 000 hektáron gazdálkodnak Somogyban, és eddig több mint 28 000 nagyvadat sikerült terítékre hozni.

A megközelítőleg 9700 elejtett gímszarvasból 9 bika agancstömege 12 kg fölötti lett, illetve egy magyar vadásznak 16 kg körüli, 250 CIC pontot elérő gímbikát is sikerült elejtenie. Vaddisznóból nem érték el a 15 000 ezres terítékszámot, pedig az előző években ez a mennyiség általában 20 000 fölötti szokott lenni. Itt megemlítette az ASP-t, amely elleni védekezést kiemelten kell kezelniük a somogyi vadászoknak, hiszen már a szomszédos Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is megjelent az afrikai sertéspestis a vaddisznó- mellett a házisertés-állományban is.

Pongrácz István, az OMVK Somogy vármegyei Területi Szervezetének elnöke remek helyszínnek tartotta a KÁN Egyetemi Napokat, a színvonalas környezet nagyszerű lehetőséget teremt a vadásznap különféle bemutatóinak, programjainak. Továbbá felhívta az érdeklődők figyelmét a programra kivonult somogyi vadásztársaságok standjainál rotyogó vadételekre, amelyek a kiváló minőségű somogyi vadhúsból készültek.

A köszöntők után Sajni Balázs, a Kaposvári Egyházmegye plébánosa tartott vadászszentmisét, ahol a ravatalon lévő gímbikát is megszentelte.

Az érdeklődők vadászkutya- és solymászbemutatót, STIGA-gépbemutatót láthattak, az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet standjánál pedig Ismerd meg a vadászokat címmel ismeretterjesztő előadásokat lehetett hallgatni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: