
A tojás a szakemberek szerint maga a tökéletesség, hisz belőle pár hét alatt kiscsibe, kiskacsa vagy bármilyen más kismadár lesz. De ha az emberi táplálkozást nézzük, akkor a tyúktojásról beszélünk, amiből mi magyarok évente több, mint kétmilliárd darabot (2,29 Mrd) eszünk meg évente.
A tojásnak általában a magas fehérjetartalmát szokták kiemelni, mondván hetente egyszer a húst is helyettesíthetjük vele. A sárgájával szemben pedig ott a vád: a koleszterintartalma felel a szív- és érrendszeri problémákért.
Ugyan ezt a megállapítást számos kutatás megcáfolta már, de a nézet csak tartja magát.

Antal Emese, dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője is ezen a véleményen van, hisz például a zsírban oldódó vitaminok a tojássárgájában vannak. A fehérjében pedig összes olyan aminosav megvan, ami a növekedéshez, a csontok fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Tehát úgy jutunk a legtöbb vitaminhoz és ásványi anyaghoz, ha mind a fehérjét, mind a sárgáját megesszük.

A tojás fontos ADEK-forrás, vagyis benne vannak a legfontosabb zsírban oldódó vitaminok. Ha ezt esszük, nem feltétlenül kell ősztől tavaszig étrend-kiegészítőt szedni.
Ugyanakkor a B-vitaminokat is tartalmaz, amik az idegrendszer egészségéhez, a stresszmentes élethez szükségesek.
Kiemelendő még pár antioxidáns, például a cink vagy a szelén, amelyeknek egyre inkább felértékelődik a szerepük, mert akár az öregedésgátlásban is szerepet játszhatnak.
Reggelire már csak azért is jó, mert hamar eltelít, így a fogyókúrában is segít.