0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

A sárgáját is!

Sportolók és fogyókúrázók hajlamosak csak tojásfehérjéből készíteni az omlettet, ám ezzel nagyon sok esszenciális tápanyagtól fosztják meg magukat.
fotó: mmg/Csatlós Norbert

A tojás a szakemberek szerint maga a tökéletesség, hisz belőle pár hét alatt kiscsibe, kiskacsa vagy bármilyen más kismadár lesz. De ha az emberi táplálkozást nézzük, akkor a tyúktojásról beszélünk, amiből mi magyarok évente több, mint kétmilliárd darabot (2,29 Mrd) eszünk meg évente.

A tojásnak általában a magas fehérjetartalmát szokták kiemelni, mondván hetente egyszer a húst is helyettesíthetjük vele. A sárgájával szemben pedig ott a vád: a koleszterintartalma felel a szív- és érrendszeri problémákért.

Ugyan ezt a megállapítást számos kutatás megcáfolta már, de a nézet csak tartja magát.

Pedig élettanilag kedvezőbb, ha az egész tojást megesszük – naponta egyet legalább.
fotó: pixabay.com

Antal Emese, dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője is ezen a véleményen van, hisz például a zsírban oldódó vitaminok a tojássárgájában vannak. A fehérjében pedig összes olyan aminosav megvan, ami a növekedéshez, a csontok fejlődéséhez nélkülözhetetlen.  Tehát úgy jutunk a legtöbb vitaminhoz és ásványi anyaghoz, ha mind a fehérjét, mind a sárgáját megesszük.

fotó: pixabay.com

A tojás fontos ADEK-forrás, vagyis benne vannak a legfontosabb zsírban oldódó vitaminok. Ha ezt esszük, nem feltétlenül kell ősztől tavaszig étrend-kiegészítőt szedni.

Ugyanakkor a B-vitaminokat is tartalmaz, amik az idegrendszer egészségéhez, a stresszmentes élethez szükségesek.

Kiemelendő még pár antioxidáns, például a cink vagy a szelén, amelyeknek egyre inkább felértékelődik a szerepük, mert akár az öregedésgátlásban is szerepet játszhatnak.

A hús kontra tojás vitával kapcsolatban Antal Emese azt mondta, hogy a tojásnak a húsokénál alacsonyabb az ökológiai lábnyoma, ami manapság választási szempont lehet, meg aztán egyszerűen elkészíthető, talán az ára is jó, ami ösztönözhet bennünket arra, hogy bátran együnk rántottát, tükörtojást vagy bármilyen tojásos ételt.

Reggelire már csak azért is jó, mert hamar eltelít, így a fogyókúrában is segít.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: