0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Az érő szőlő vámszedői

A szokások és a szüret körüli feladatok az évszázadok folyamán változtak, de a végcél ugyanaz maradt: egészséges, jó minőségű termést szüretelni. Ezt a célt azonban megfogalmazni könnyebb, mint megvalósítani, különösen az idei évjáratban.

A szőlőszüret már a régi időkben is többet jelentett a kertészkedők számára, mint a termés betakarítása. Ünnep volt, amiben nemcsak az egész évi temérdek munka, hanem annak eredménye is testet öltött.

Ha egy mondatban szeretnénk felsorolni a történéseket, sokat elárulhatunk a nehézségekről is: rendkívül csapadékos nyár, korai peronoszpóra, feketerothadás a fürtökön (majd a lombozaton), a szárazabb időszakokban erőlködő lisztharmat, amely azért a fürtöket sem hagyta érintetlenül, és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmás betegség, amely folyamatos fenyegetést jelent a szőlőültetvények és kiskertek számára. A sor természetesen itt még nem ért véget, hiszen szeptembertől, amikor a borszőlő fajták érése folyamatossá válik, még fohászkodhatunk bőven a meleg, kevésbé esős őszért és azért, hogy egyéb kár már ne érje az eddig nagy gonddal megóvott termésünket.

A jó minőségű terméshez ilyenkor még nagy jelentősége van a levelek fürtzónából történő eltávolításának. A napsütésnek kitett fürtök cukortartalma intenzívebben növekedhet és szüretre kedvezőbb beltartalmi értékekre lesz kilátás. Az érő, cukrosodó bogyókat azonban rajtunk kívül egyéb szervezetek is kedvelik, ilyen a botrítisz.

A gomba fertőzésveszélye a szőlő érésekor, csapadékos időszakokban jelentősen nő, ugyanis az elvékonyodott bőrszöveten (különösen, ha az sérült lisztharmat-, jég-, madár-, darázskár stb. következtében) a kis gombaspórák könnyűszerrel megtapadnak és csírázásnak indulnak.
Nagy kárt tehet az érő fürtökben a szürkerothadás

Amennyiben az őszi időjárás tartósan esős marad, magas páratartalommal vagy hajnali, éjszakai páralecsapódással, akkor súlyos fürtrothadás alakulhat ki. A kezdeti fertőzés sok esetben csak egy-egy bogyón jelenik meg, azonban ha azok összeérnek, valamint a nedvesség nem tud rövidesen felszáradni a fürtök felületéről, belsejéből, a rothadás átterjedhet akár az egész fürtre. A fertőzött, eleinte barnára elszíneződött bogyók felületén később megjelenik a szürke penészgyep, amely az újabb fertőzések számára szolgáltatja gombaspórák millióit.

A betegség elleni védekezés alapelve a megelőzés, ugyanis a bogyószövetben kialakult gombafonalak elpusztítása, terjedésük gátlása ilyenkor már kétséges, különösen ha figyelembe vesszük a használható készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét és hatásmódját.

Szerencsés esetben egy-egy fertőzést követően meleg, szárazra is fordulhat az időjárás, ilyenkor a gomba nem feltétlenül pusztul el, csupán lelassulnak az életfolyamatai, és ezzel egyidejűleg a fertőzött bogyó zsugorodása, töppedése is bekövetkezik, amely a termés mennyiségi és minőségi csökkenésével jár (kivéve az aszú fajtákat).

A darazsak csak a bogyóhéjat hagyják meg

Az érés idején a darazsak okozhatnak kártételükkel nem kis bosszúságot. Rendszerint a legszebb, legédesebb fürtöket támadják meg, melyeken gyakran csak a kocsány és az üres bogyóhéjak maradnak vissza. Fokozott kártételükre elsősorban száraz, meleg időben számíthatunk. Fajaik közül a közönséges darázs, a német darázs, a lódarázs, valamint a francia darázs előfordulása gyakori. Államalkotó rovarokról lévén szó, a hímek, nőstények és dolgozók egyedeiből álló darázsállam úgynevezett kartonfészekben él.

Védekezés gyanánt ezek a kartonfészkek is eltávolíthatók, de csak nagy körültekintéssel (pl. a fészekre zsákot húzni, úgy leválasztani és megsemmisíteni) az alkonyati órákban, amikor a kártevők nyugalomra tértek.

Biztonságosabb és egyben hatékony módszer a fürtök tüll-, esetleg vékony fehér papírzacskóba kötözése, vagy a darazsak összegyűjtése, csapdázása.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: