0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Mangalica és kappan a SVÉT versenykonyháján

Csak saját maguknál akarjanak jobbak lenni! Erre biztatta győztes csapatát Adamek Balázs, a Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola felkészítő tanára az OMÉK-on rendezett szakácsversenyen.
A tanulóknak négy óra alatt kellett elkészíteniük a versenymenüt (Fotó: SVÉT)

Ő maga eddig csak versenyzőként szerepelt szakmai megméretésen. Legutóbb az Abu Dhabi világbajnokságról hozta el a nyolcadik helyet. A Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület szakácstanulóknak rendezett versenyén kappanból, mangalicából és pávababból készült menüvel nyertek a diákjai.

A SVÉT a vidéki gasztronómia több területét átfogó szakmai szervezet, amely a helyi termelők bevonásával, a kiváló minőségű hazai alapanyagok használatával, rendezvényekkel, képzéssel és oktatással szeretné népszerűsíteni a hazai vidéki gasztronómiát és vendéglátást. A meghatározó szakember, Lukács István emlékére hirdetett versenyt harmadik alkalommal hirdette meg a vendéglátóipari középiskolák szakácstanulóinak. Míg az első alkalommal 9, idén már 12 csapat jelentkezett – egy a Felvidékről -, amelyek közül 9-en jutottak a döntőbe – mondta el Ruprecht László, a SVÉT elnöke.

Nevezni ezúttal is pályázattal lehetett, aminek keretében mesét is írtak a szakácstanulók a versenyalapanyagok, a mangalica és a kappan szerepeltetésével. További feladatuk volt, hogy keressenek fel és mutassanak be a környékükön élő termelőket, valamint készítsék el és dokumentálják a versenymenüjüket, aminek az említett fő alapanyagok mellett egy hüvelyest kellett tartalmaznia.

„A kappan különleges nyersanyag, ami az oktatók számára is érdekességet jelentett. Jól elkészítve nagyon zamatos, ízes tud lenni.

Erre a versenyzőknek négy órájuk volt az OMÉK-on.”

A résztvevőknek életre szóló élmény, a felkészítőknek inspiráció (Fotó: SVÉT)

A rendezvény három napja alatt három-három csapat versenyzett a SVÉT látványkonyháján, amelyek közül az összpontszám alapján hirdettek végül abszolút győzteseket. Második helyen a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola összeállítása végzett, a harmadikon pedig a Soproni SZC Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégium, valamint a Baranya Vármegyei SZC Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola csapata osztozott.

Kóstol a zsűri. Tagjai a SVÉT vendéglátós szakemberei (Fotó: SVÉT)

A szervezők nemcsak őket, hanem a felkészítőiket is díjazták, egyebek mellett értékes konyhai eszközökkel és a SVÉT éttermeiben elkölthető ajándékutalványokkal.

A rendezvény egyik célja a minőségi, fenntartható, egészséges nyersanyagokon nyugvó modern gasztronómia népszerűsítése

– mondta Ruprecht László -, de emellett szeretnének jövőképet mutatni a jövő szakembereinek és színesíteni a szakmai tudásukat. A szakácsverseny szervezése mellett a képzésbe is bekapcsolódta. Előadásokat tartanak a diákoknak és a közösségépítés reményében támogatják a határokon túli testvériskola-kapcsolatokat.

A modern gasztronómia alapja nem a recept, hanem az egészséges, friss és fenntartható alapanyag (Fotó: SVÉT)

„A gyerekek életre szóló élményt kapnak, és mi, oktatók is inspirálódunk, tanulunk – nyilatkozta a versenyről Rákóczi László, a megosztott harmadik helyezett soproni csapat felkészítője.

Azok a technikai újdonságok pedig, amelyekkel megismerkedünk közben, szép lassan az éttermekben is meg fognak jelenni.”

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: