0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Hollandia: ahol a víz az úr

A holland Bejo Zaden őszi Nyitott Napok rendezvénye olyan, mint az időjárás, évről-évre bizton lehet rá számítani, s mindig okoz meglepetéseket. A Warmenhuizen-i központ idén is újdonságokkal várta a világ számos országából érkező zöldségtermesztőket

A holland Bejo Zaden őszi Nyitott Napok rendezvénye olyan, mint az időjárás, évről-évre bizton lehet rá számítani, s mindig okoz meglepetéseket. A Warmenhuizen-i központ idén is újdonságokkal várta a világ számos országából érkező zöldségtermesztőket. A cég nem állt meg kutatási munkában, újabb fajtákkal, hibridekkel, vetőmegkezelési eljárásokkal lepték meg a szakembereket, emellett a vállalat folyamatosan bővíti telephelyét.

Az idei esztendőben is a Rit-Sat Kft. meghívására magyar szakmai csapat látogatott el a zöldségnemesítő céghez, hogy megismerkedjenek a házon belül folyó munkával, s emellett találkozzanak holland termelőkkel.

Az elmúlt évek időjárása alaposan meglepte a holland mezőgazdászokat. Míg az idei esztendő elején a szárazsággal kellett szembesülniük a termelőknek, júliusban megnyíltak az ég csatornái, s eső áztatta a földeket.

Ottjártunkkor, szeptember végén is azért akadozott a burgonya, a gyökérzöldségek betakarítása, mert a talajok alaposan feláztak. A holland szakemberek állandó harcot vívnak a vízzel, ami esetükben nem csak az esőt, hanem a poldereken gazdálkodók számára a tengert is jelenti.

Megérkezésünk másnapját üzemi látogatással töltöttük. Mintegy 200 hektár saját területen gazdálkodik a Loonbedrijf Hoogland, amely Észak-Hollandiában, Burgervlotbrug városában, a part közelében fekszik. A település az „északi homokos területen” található, a homokos talaj és a tengeri éghajlat különösen alkalmassá teszi ezt a vidéket gyökérzöldségek, vöröshagyma és virághagymák termesztésére. Nem véletlen, hogy dughagymás vöröshagymából évente 30, míg sárgarépából húsz hektárt vetnek. Hektáronként 8,5 millió sárgarépa mag – 5 soros ágyásvetővel – kerül a földbe, amiből 150-160 tonnás átlagtermést szednek fel. A tárolást a területen oldják meg, hektáronként kétszer 25 tonna szalmát terítenek el a földön – amely alá a pockok ellen vegyszereket helyeznek ki -, majd erre kerül a fólia. Ennek köszönhetően május közepéig tudják szedni a répát.

Mint megtudtuk, alig 50 centiméteres termőréteget fedi az alatta található agyagos talajt, aminek a humusztartalma is csak 1-1,5 százalék.

A fonálférgek ellen a terület elárasztásával védekeznek, az 5-10 centiméteres vízborítottság alig 3 hónapig tart, majd 2 héttel a lecsapolást követően már talajművelést végeznek.

Az árasztást követően 6-7 évig is használják a területet, nincsen nematóda fertőzés. Elgondolkodtató, de hazánkba a dimbes-dombor, hepe-hupás területeket először el kellene egyengetni, hogy az árasztás egyáltalán szóba kerülhessen. Így viszont a nálunk alkalmazott vegyszeres védekezés megdrágítja a termesztést.

A pandémia fellendülést hozott az értékesítésben, vallották be a De Lepelaar kertészetben, amely organikus termékeket állít elő. A St. Maarten szélén gazdálkodó Jan Schrijver 55 hektár szabadföldön zöldségeket – káposztát, sárgarépát, céklát, vöröshagymát –termel, amit gyógynövényekkel egészít ki, s mellette 2 hektárnyi üvegház teszi lehetővé, hogy egész évben jelen legyen a piacon.

Mint megtudtuk, nem is a gyom, hanem a csapadék, és a nyomában járó betegségek jelentik a legnagyobb fejtörést számukra.

A fertőzések szempontjából legnehezebb időszak a tavaszi és a nyári, ilyenkor felszaporodnak a tripszek és a levéltetvek. Hetente használnak gyomfésűt, ami a magról kelő növényektől tisztán tartja a talajt. Mellette szezonban két alkalommal gyomégetőt is alkalmaznak.

Hollandiában jól szervezett a biobolt hálózat – kétnaponta jönnek az áruért -, így termésük egy részét ezen keresztül értékesítik, kevés exportot is bonyolítanak. Ugyanakkor saját bioboltot üzemeltetnek, a Covid idején sokan személyesen tértek be hozzájuk, így a forgalmuk abban az időben megduplázódott. Nem csak az ökotermesztés folyamata foglalkoztatja a céget, tudásukat szívesen átadják a következő generációnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: