0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Zsírban oldódó vitaminok: mik ezek és hogyan vihetjük be őket?

A vitaminokat két nagy csoportra bonthatjuk: zsírban és vízben oldódóakra. Egészségünk érdekében elengedhetetlen, hogy mindkét fajtából megfelelő mennyiségben vigyünk be, ellenkező esetben hiánybetegségek lépnek fel.

A zsírban oldódó vitaminok közé az A-,D-,E-, és K-vitamin tartozik. Legfőképp tejtermékekben találhatóak meg, de jelen vannak számos zöldségben és gyümölcsben is – írja a clevelandclinic.org.

Fogyasztásuk révén támogatjuk szemeink és csontjaink egészségét, immunrendszerünket és a véralvadás folyamatát.

A-vitamin

Az A-vitamin leginkább a látás működésében játszik szerepet. Emellett a bőr és a haj egészségét is támogatja, nem beszélve az immunrendszerről. Szervezetünk önmagától nem képes előállítani, táplálkozás útján kell bevinnünk. A narancssárga színű zöldségekben, gyümölcsökben nagy mennyiségben van jelen, úgy mint a répában, édesburgonyában, a kajszibarackban. Fogyasszunk spenótot, tojást, hüvelyeseket is a megfelelő A-vitamin bevitel érdekében!

D-vitamin

Erről szinte mindenkinek a napfény jut eszébe, nem véletlenül, hiszen szervezetünk a napsugarak hatására kezdi el termelni. Elengedhetetlen a csontok és az izmok számára, segít megelőzni a csontritkulást valamint támogatja az agyműködést is.

Természetes úton kevés élelemben van jelen, ugyanakkor manapság már néhány előre csomagolt élelmiszerhez is hozzáadják, például müzlihez vagy tejhez. Ha mégis inkább természetes úton, táplálkozás révén szeretnénk pótolni, akkor kénytelenek leszünk a hírhedt csukamájolajért nyúlni.

A vízben oldódó vitaminokkal ellentétben, melyek a vizelettel együtt kiürülnek, a szervezet képes a zsírban oldódó vitaminokat elraktározni, mégpedig a zsírszövetekben és a májban.

Ezáltal nem valószínű, hogy egy kiegyensúlyozott étrendet folytató ember A-,E- vagy akár K-vitamin hiányban szenvedne, ellentétben a D-vitaminnal. Mivel sokan nincsenek elegendő mértékben kitéve napsütésnek, a D-vitaminhiány mára már valóságos népbetegséggé vált, még ha keveset is hallani róla. Szakértők szerint világszerte nagyjából egymilliárd ember D-vitaminhiányos.

E-vitamin

Az E-vitamin erős antioxidáns hatású vitamin, ezáltal pedig segít felvenni a harcot az öregedésért felelős szabad gyökökkel.

Számos olajban, olajos magban megtalálható. Legnagyobb mennyiségben a napraforgómag és a mandula tartalmazza, de török- vagy földimogyoró fogyasztásával is bőven beviszünk belőle.

K-vitamin

K-vitamintartalmú élelmiszerek fogyasztásával segítünk megőrizni csontjaink egészségét, szabályozni a véralvadást és a vérnyomást.

Két fajtája van, K1- és K2-vitaminról beszélhetünk, melyek hatása szinte megegyezik, ugyanakkor más élelmiszerekben lelhetőek fel.

Míg a K1-vitamint leginkább zöldségekben, azon belül is főképp a zöld leveles zöldségekben találjuk meg, addig a K2-vitamint tejtermékekben, állati eredetű élelmiszerekben. Fogyasszunk brokkolit, spenótot, káposztát, májat a megfelelő K-vitamin ellátottság érdekében!

Mivel a szervezet el tudja raktározni ezeket a vitaminokat, ez azt is jelenti, hogy túlzott mennyiségben is képesek jelen lenni szervezetünkben. Ez még könnyebben előfordulhat, ha tabletta formájában is pótoljuk őket.

Így aztán törekedjünk arra, hogy táplálkozás útján vigyük be a kellő mennyiséget, tablettaként pedig csak orvosi utasításra szedjünk zsírban oldódó vitaminokat!

 

Forrás: clevelandclinic.org

Magazin ajánló: