A birsalma gyümölcsei látványosak, éretlen állapotban bársonyos, zöldessárgából aranysárga árnyalatúvá válnak, amikor teljesen érettek lesznek. Különleges aromájuk egyszerre virágos és gyümölcsös, ízük pedig az édes és a fanyar elragadó keveréke, amelyet gyakran az alma és a körte keverékéhez hasonlítanak. Felszeletelve a birsalma szemcsés, fehér húsa látható, amely főzéskor rózsás-rózsaszín színűvé válik.
A birsalmáról ismert, hogy támogatja az emésztést, erősíti az immunrendszert és elősegíti az általános jó közérzetet. A birsalma teát évszázadok óta használják torokfájás csillapítására és emésztési problémák enyhítésére.
A betakarítás után egy kis kulináris varázslatra van szükségük, hogy teljes potenciáljukat kiaknázhassák. A birsalmából lekvárt, zselét, kompótot, birsalmasajtot készíthetünk, vagy ízesítőként is felhasználhatjuk különféle ételekben. Értékes tulajdonsága, hogy természetes tartósítószer, ugyanis magas pektintartalma miatt jó választás házi lekvárok és zselék készítéséhez. Ne csak édességekben gondolkodjunk, sós ételekben, ragukban, levesekben, köretekben is megállja a helyét.
Ehhez készítsünk omlós tésztát és béleljünk ki vele egy piteformát. 2-3 db birset hámozzunk, magozzunk és vágjunk nagyon vékony szeletekre. Egy keverőtálban keverjük össze a 1 csésze mandulalisztet és 1/2 csésze kristálycukrot. Egy másik tálban 2 tojást, 1/2 teáskanál mandula kivonatot és 1/2 teáskanál vanília kivonatot kissé verjünk fel, majd ezt lassanként keverjük össze a mandulaliszttel. A masszát egyenletesen osszuk el a tésztán, helyezzük a tetejére tetszőleges formában a birs szeleteket. Süssük aranybarnára 200 Celsius-fokos sütőben, majd élvezzük a birsalma és a gazdag mandula töltelék kombinációját.