0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

Sugárveszélyre figyelmeztető krumpli

A Tennessee Egyetem Herbert Mezőgazdasági Főiskolájának egyik kutatója olyan burgonya növényt hozott létre, mely képes jelezni a gamma sugárzást.

Rob Sears Ph.D. hallgató hozta létre a fitoszenzorként (növényi szenzor) működő burgonyát, melynek levelei zölden világítanak a gamma sugárzás hatására. Ezzel távolról is jól látható és értelmezhető jelet hoznak létre, ami figyelmeztet a veszélyre – írja a Phys.org.

Gamma sugárzás hatására a most létrehozott fajták levelei zölden világítanak
Fotó: Tennessee Egyetem Herbert Mezőgazdasági Főiskola

A kutató rámutatott, hogy világszerte sokfelé termesztik ezt a növényt többféle klimatikus körülmény között, ezért ideális választás volt a kísérlethez. Mivel a földben lévő gumóikkal szaporodnak, genetikai szempontból azonos egyedek jönnek létre, így a sugárzást észlelő változatok ültetése is észszerű gondolat egy kiterjedt monitoring rendszer létrehozása szempontjából. A nukleáris energiát továbbra is használni fogják világszerte, ezzel pedig nő az igény egy hatékony és könnyen elérhető sugárzás észlelési módszerre.

Mivel a fitoszenzorok viszonylag olcsók, könnyű értelmezni őket, és nem szükséges a mechanikai karbantartás sem, ezért nagy potenciál van bennük annak tekintetében, hogy javuljon az atomerőművekben dolgozók és a közelben élő lakosok biztonsága.
Illusztráció
Fotó: Chris Spencer-Payne from Pixabay

„Nagyszerű dolog látni, ahogy az általam tanulmányozott sugárzásbiológiai alapokból kialakul egy olyan tervezett biológiai eszköz, amely hozzájárulhat ahhoz, ahogy a jövőbeni sugárzásészlelési módszerekhez” – mondja Sears. Arra is rámutatott, hogy az ilyen módon tervezett és létrehozott növények nem csak a mezőgazdaságra vannak hatással, hanem értékes eszközök lehetnek környezetünk védelmében is oly módon, hogy előre jelzik a veszélyeket.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: