0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Limousin törzstenyészet Kéleshalmon

Klucsics Csaba azt mondta magában: egy gímbikának 10-12 év kell ahhoz, hogy szép trófeát növesszen, és ő is legalább 12 évig ki fog tartani az önálló gazdálkodás mellett, bármi is történjen.
Sztella, Olga és Sztella kancacsikója. A két méncsikónak jobban megfelel a szabadtartás kint, a legelőn

Minden tekintetben igényes állattartónak vallja magát. Úgy gondolja, a gondozott, ellenőrzött állomány az egész gazdaságot értékesebbé teszi. „Szeretem, amit csinálok, és elégedett, büszke vagyok arra, amit elértem. A jó terméknek és az egészséges állatnak pedig vevőt is könnyű találni.”

Hat-hét éve több állandó vásárlónak adja el a borjút. A szállítást maga végzi, mivel mindvégig biztosítani szeretné az állatoknak a jó bánásmódot és a nyugalmat. Az oltófolyosója például rendkívül egyszerű építmény, de ha az oltás előtti napon át vannak benne mozgatva a marhák, sokkal gyorsabban, könnyebben, nyugodtabban zajlik az oltás. „Kávézással együtt is belefér egy órába, és közben az emberek, állatok is nagyobb biztonságban vannak.”

Hozzáteszi: nem ő találta fel a spanyolviaszt, de sok helyen járt segíteni, és látta, milyen fontos a rend, a tervezés.
Az oltófolyosó rendkívül egyszerű építmény. Ha előző nap át vannak benne mozgatva a marhák,
sokkal gyorsabban, könnyebben, nyugodtabban zajlik az oltás

350 hektár földet használ, amiből közel 100 hektár a saját tulajdona. A nemzeti parki 100 hektáros bérleménybe nádas, csak kaszálható terület is tartozik. A szántója 140-150 hektár, lucerna, évelő fű, köles, szemes cirok terem benne. Csak szálastakarmány-termeléshez rendelkezik gépsorral, a szemes jó részét vásárolja.

Mivel szinte mindent önerőből, a nulláról kellett felépítenie a gazdaságában, lépésről lépésre haladt. A nagyobb földeket bankhitelre vette, a gépeket lízingelte, illetve pályázati támogatással vásárolta, és így épített takarmánytárolót is. Kétszer pályázott vágóhídra, először nem nyert, másodszor pedig a magas építőanyagárak és a gazdasági nehézségek miatt kellett visszaadnia a támogatást.

Míg sokáig egyenletesen fejlődött a gazdasága, és szinte minden úgy sikerült, ahogy eltervezte, a 2021–22-es évekkel jöttek a pofonok.

A területet már 2021-ben komoly aszály sújtotta. Nagy érvágást jelentett, hogy a fűszerpaprikának, amibe éppen akkor fogott bele, az öntözés ellenére is csak a 30 százaléka maradt meg, és egy október eleji kétnapos fagy azt is elvitte. Ha ez nem lett volna elég, a takarmányt sem tudta megtermelni, holott addig a többletből és a bérmunkaszolgáltatásból származott a fő bevétele. Több gépet el is kellett adnia, és ami ennél is jobban fájt, családos embereket kellett elküldenie.

Hogyan viselte?

„Minden nap rendben tartom a legelőt és megetetem az állatokat, ha hoznak, ha nem hoznak hasznot, akkor is. Bevetem a szántót is, függetlenül attól, hogy idén a cirok nem lesz jó a kitettsége és a szarvasok miatt.”
Szeretne egy olyan érlelő- és bemutatóműhelyt építeni, ahol a vevői online nyomon tudnák követni a húskészítést

Nagyon sok rossz évnek kellene jönnie ahhoz, hogy mindezt feladja, vagy lemondjon a vágóhíddal, húsfeldolgozással kapcsolatos terveiről. Szeretne egy olyan érlelő- és bemutatóműhelyt üzemeltetni, ahol a vevői online nyomon tudnák követni a húskészítést, és ki tudnák választani a rendelésüket. Ily módon egy kisebb hűtős autóval akár ausztriai vagy németországi kézműves éttermeket is elláthatna.

Szeretné megőrizni az önállóságát, mivel akkor teljes mértékben ő felelős a döntéseiért. Szeretne még tervszerűbben gazdálkodni és stabil munkahelyet biztosítani a munkatársainak, akikre majd jó szívvel rábízhat mindent, ha a párjával vagy a családjával utazni, pihenni szeretne.

Mert természetesen családot is szeretne, még akkor is, ha az ő helyzetében ez nem olyan egyszerű. A Rigó-majorban ugyanis szinte mindent a saját kezével épített, a nyugalma, csendje, rendezettsége pedig csodálatos, de mégiscsak távol van a világtól. A gazdálkodás pedig reggeltől estig feladatokat ad.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: