
Minden tekintetben igényes állattartónak vallja magát. Úgy gondolja, a gondozott, ellenőrzött állomány az egész gazdaságot értékesebbé teszi. „Szeretem, amit csinálok, és elégedett, büszke vagyok arra, amit elértem. A jó terméknek és az egészséges állatnak pedig vevőt is könnyű találni.”
Hat-hét éve több állandó vásárlónak adja el a borjút. A szállítást maga végzi, mivel mindvégig biztosítani szeretné az állatoknak a jó bánásmódot és a nyugalmat. Az oltófolyosója például rendkívül egyszerű építmény, de ha az oltás előtti napon át vannak benne mozgatva a marhák, sokkal gyorsabban, könnyebben, nyugodtabban zajlik az oltás. „Kávézással együtt is belefér egy órába, és közben az emberek, állatok is nagyobb biztonságban vannak.”

sokkal gyorsabban, könnyebben, nyugodtabban zajlik az oltás
350 hektár földet használ, amiből közel 100 hektár a saját tulajdona. A nemzeti parki 100 hektáros bérleménybe nádas, csak kaszálható terület is tartozik. A szántója 140-150 hektár, lucerna, évelő fű, köles, szemes cirok terem benne. Csak szálastakarmány-termeléshez rendelkezik gépsorral, a szemes jó részét vásárolja.
Mivel szinte mindent önerőből, a nulláról kellett felépítenie a gazdaságában, lépésről lépésre haladt. A nagyobb földeket bankhitelre vette, a gépeket lízingelte, illetve pályázati támogatással vásárolta, és így épített takarmánytárolót is. Kétszer pályázott vágóhídra, először nem nyert, másodszor pedig a magas építőanyagárak és a gazdasági nehézségek miatt kellett visszaadnia a támogatást.
A területet már 2021-ben komoly aszály sújtotta. Nagy érvágást jelentett, hogy a fűszerpaprikának, amibe éppen akkor fogott bele, az öntözés ellenére is csak a 30 százaléka maradt meg, és egy október eleji kétnapos fagy azt is elvitte. Ha ez nem lett volna elég, a takarmányt sem tudta megtermelni, holott addig a többletből és a bérmunkaszolgáltatásból származott a fő bevétele. Több gépet el is kellett adnia, és ami ennél is jobban fájt, családos embereket kellett elküldenie.
Hogyan viselte?

Nagyon sok rossz évnek kellene jönnie ahhoz, hogy mindezt feladja, vagy lemondjon a vágóhíddal, húsfeldolgozással kapcsolatos terveiről. Szeretne egy olyan érlelő- és bemutatóműhelyt üzemeltetni, ahol a vevői online nyomon tudnák követni a húskészítést, és ki tudnák választani a rendelésüket. Ily módon egy kisebb hűtős autóval akár ausztriai vagy németországi kézműves éttermeket is elláthatna.
Mert természetesen családot is szeretne, még akkor is, ha az ő helyzetében ez nem olyan egyszerű. A Rigó-majorban ugyanis szinte mindent a saját kezével épített, a nyugalma, csendje, rendezettsége pedig csodálatos, de mégiscsak távol van a világtól. A gazdálkodás pedig reggeltől estig feladatokat ad.