0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Tippek a vízivás növeléséhez

A víz elengedhetetlen az egészséges élethez. Nemcsak a bőr hidratálásában, a testhőmérséklet szabályozásában, a vérnyomás fenntartásában, a szervezet méregtelenítésében segít, de a bélrendszer egészségével is összefügg.

A bélflórát több trillió baktérium alkotja, amelyek főként a vékony- és vastagbélben találhatók. A bélflóra egészségének megőrzése jótékony hatással van az emésztésre, csökkenti számos krónikus betegség kockázatát, és még a mentális egészségre is jótékony hatással lehet.

Míg sokan azt feltételezik, hogy a megfelelő mennyiségű prebiotikum és probiotikum fogyasztása elengedhetetlen az egészséges bélflóra fenntartásához – ami természetesen még mindig igaz -, sokan megdöbbennének, ha megtudnák, hogy az elegendő vízfogyasztás is összefügg a bélrendszer boldog és egészséges állapotának megőrzésével.

„Nemrégiben egy tanulmány azt vizsgálta, hogy a víz hogyan hathat a bélmikrobáinkra ” – mondja Daina Trout, a Health-Ade társalapítója és vezető misszióvezetője. E kutatás szerint napi nyolc vagy több csésze víz fogyasztása összefüggött az egészséges és bőséges mikrobiommal, amelyről tudjuk, hogy hatása van általános egészségünk számos aspektusára. Nem meglepő, hogy a kevesebb víz fogyasztása összefügg az egészségtelen bélrendszerrel, ami azt bizonyítja, hogy a vízbevitel és a bélmikrobiom között szoros kapcsolat van. Ugyanakkor a napi négy vagy annál kevesebb csésze víz fogyasztása kevésbé egészséges  bélflórát eredményezett. Mindez arra utal, hogy a vízbevitel kulcsfontosságú tényező lehet a bélrendszerünk egészségét illetően, szögezte le a kutatást végző Daina Trout, a Health-Ade társalapítója és vezetője.

Bár ez csak egy tanulmány, jó okot adhat arra, hogy a víz egészségre gyakorolt jótékony hatásának listájára még egy dolgot felvegyünk: a bélrendszerünket! Ajánlása szerint igyunk több mint 8 pohárral naponta. A Nemzeti Orvosi Akadémia pontosan azt javasolja, hogy a férfiak naponta 13 pohár folyadékot igyanak, a nők pedig 9 pohárnyit.

Milyen módszerekkel növelhetjük a folyadékbevitelt?

Indítsuk a napot vízzel

Nincs egészségesebb annál, mint fél liter vízzel indítani a napot. Az éjszaka folyamán általában nem iszunk, ezért reggelre már igencsak szükséges a szervezet számára a folyadék. Ha közvetlenül ébredés után elfogyasztunk két nagy pohár vizet, azzal nem csak a szervezetedben zajló folyamatok indulnak be, de a napi folyadékbevitelhez is hozzájárulunk.

Kávét vízzel
A kávé sokunk számára elmaradhatatlan része a reggeleknek. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a koffein az alkoholhoz hasonlóan dehidratálja a szervezetet, ezért a forró fekete mellé legalább egy pohár vizet vagy frissen facsart gyümölcslevet érdemes elfogyasztani.

 

Fogyasszunk  teát

A folyadékbevitel azonban nem csak vizet jelent – jelenthet más hidratáló italokat és ételeket is, amelyek segíthetnek a napi cél elérésében. A gyógyteák remek választásnak bizonyulnak, ráadásul egészségünk érdekében is sokat tehetünk rendszeres fogyasztásukkal. A csalántea a méregtelenítésben, vagy például a narancsbőr elleni küzdelemben lehet jó segítőtárs, a kamilla tulajdonképpen bármilyen egészségügyi problémára gyógyír lehet, de a lelki harmónia megteremtésében a citromfűnek is fontos szerep jut. Azonban három-négy pohárnál többet ne fogyasszunk belőle. Emellett a gyümölcslé is jó választás.

Az uborkától a levesig

Egy egész sor hidratáló ételt is be lehet vetni a cél érdekében. Ilyen például a nyers uborka, a cukkini, a görögdinnye, a retek és a brokkoli, amelyek mind ultrahidratáló hatásúak. Egy jó leves vagy pár szem lédús gyümölcs szintén sokat lendít a folyadékbevitelen.

 

Mindig legyen nálunk

Mindegy, hogy a volán mögött ülünk, vagy tömegközlekedéssel utazunk, esetleg moziban ülünk, mindig legyen nálunk legalább egy fél literes ásványvíz. Nem tudjuk, hogy hol kell esetleg várakozni, milyen váratlan eseménnyel merül fel, ráadásul a fejfájások egy része is enyhíthető folyadékbevitellel.

Kövessük a mennyiséget

A legjobb az, ha egy palackot rendszeresítünk erre a célra, amelyből fogyasztjuk a napi folyadékot. Így pontosan nyomon követhető, hogy mennyit ittunk, és mennyire van még szükségünk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/cleanplates.com

Magazin ajánló: