0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Vegán hal: valóban egészségesebb lenne?

Az elmúlt években robbanásszerűen tört be vegán termékek széles sora a boltok polcaira. De valóban érdemes lenne egészségünk érdekében inkább alternatívákat helyezni a kosarunkba az igazi haltermékek helyett?
Vegán sushi (Forrás: pixabay)

Az elmúlt években robbanásszerűen tört be vegán termékek széles sora a boltok polcaira. A tofu, a szejtán vagy a tempeh már rég nem számít újdonságnak, ám a különböző húspótló termékek, mint például a vegán darált hús, kolbász, felvágott már annál inkább. A legújabbak a sorban pedig a vegán haltermékek, tengergyümölcsei. De valóban érdemes lenne egészségünk érdekében inkább alternatívákat helyezni a kosarunkba az igazi haltermékek helyett? A cleanplates dietetikusai erre keresik a választ.

Nem is annyira új

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vegán halételek nem is annyira mennek újdonságszámba, mint gondolnánk. A növényi étkezést folytató lelkes konyhatündérek ugyanis már jó ideje igyekeznek kreatív megoldásokkal halételeket imitálni otthon.

Csak hogy néhány példát említsünk: gombából fésűkagyló, marinált répaszeletekből füstölt lazac készülhet „vegán-módra”.

Sőt, a tengerentúlon olyan népszerűvé vált már a halhús helyettesítése, hogy több sushi étterem is bevezette a kínálatába. Az újdonságot így hát inkább az jelenti, hogy már a boltokban is vásárolhatunk kifejezetten halpótló vegán késztermékeket.

Saláta fésűkagylóval (Forrás: pexels)

De egészséges?

Kristy Del Coro, amerikai dietetikus nemrég felhívta a fogyasztók figyelmét ezeknek a termékeknek az összetevőire.

Legtöbbször olyan növényi eredetű fehérjeforrások jelentik az alapjukat, mint például a szójabab, a gomba,vagy az úgynevezett jackfruit gyümölcs, ezek pedig tápanyagsűrűség szempontjából igen kedvezőek.

Nagy mennyiségben tartalmaznak ugyanis fehérjét, valamint ásványi anyagokat, például kalciumot, vasat, káliumot.

A jackfruit kedvelt húspótlóvá vált (Forrás: pixabay)

Ugyanakkor sok vegán húspótló kevésbé egészséges, ultrafeldolgozott alapanyagokból készül, például fehérje izolátumból, azaz borsó- vagy szójafehérjéből, valamint a feldolgozás révén megnövekszik sótartalmuk, jócskán kerül beléjük zselésítő anyag, emulgeálószer, úgy mint zápiókakeményítő, xantán gumi, szójalecitin.

„A szójából készült fehérje izolátum egészségre káros hatásait kutatások igazolták, az ösztogéntermelésre kifejtett lehetséges hatása miatt.Minél inkább feldolgozott formában visszük be a fehérjét, annál inkább nő a potenciális egészségkárosító hatás” – figyelmeztet Katie Andrews, amerikai dietetikus.

A szakemberek azt javasolják, inkább kevésbé feldolgozott formáját válasszuk a bevitt fehérjeforrásnak.

Ha növényi alapú táplálkozást folytatunk, a tempeh vagy a fermentált szójatermékek jó választások lehet proteinbevitel szempontjából. A szejtán, a quinoa, a hajdina, egyéb teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek pedig nem csak, hogy kitűnő fehérjeforrások, de a proteinen kívül számos értékes tápanyagot is tartalmaznak.

Grillezett tofu (Forrás: pixabay)
Forrás: cleanplates.com