0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Fogadjunk, hogy megkedveli a céklát! Cékla lekvár, céklás keksz és a többiek…

Hogyan lehet ezt a földízű, fakó, bordó gumót kedvelni? Teljeséggel kizárt, hogy ez bárkinek is a kedvence lenne – gondolják sokan… Pedig rengeteg egészséges finomság készülhet ebből a nem túl sokféleképp felhasznált és nem túl népszerű zöldségből.

Meggyőző érvek

A cékla kedvező hatással van a vérképzésre, különösen nagy segítség nőknek – menstruáció után, terhesség alatt és után – feltölteni a vasraktáraikat. Erős antioxidáns vegyületei védenek az oxidatív stressztől. Csökkenti a magas homociszteinszintet, védi a szív egészségét. Nitrát-, folát- és káliumtartalmának köszönhetően a kardioprotektív étrend oszlopos tagja.

Tisztítja a beleket, méregteleníti a májat és az epehólyagot. Megszünteti a vesekövet. A céklában található betalainok gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ezért gyakori fogyasztása igencsak hasznunkra válik a krónikus mikrogyulladások ellen való küzdelemben.

Tündöklése

Ha adunk rá esélyt, a cékla is felfedi rejtett oldalát, mellyel észrevétlenül veszi le a lábáról még a legmegrögzöttebb kételkedőt is. Íme, néhány fantasztikus étel, amelyben egyáltalán nem tolakodó a jelenléte.

Cékla pesztó: tisztítsunk meg 2- 3 közepes céklát, kockázzuk fel, tegyük egy kókuszolajjal kikent tepsibe, sózzuk, borsozzuk és süssük meg 200 °C-on kb. 35- 45 perc alatt. Tegyük a kihűlt darabokat turmixgépbe, adjunk hozzá 2 marék megtisztított, összetépdesett bazsalikomot, 1-2 gerezd fokhagymát, negyed csésze hidegen sajtolt olajat, fél csésze natúr kesudiót, szükség szerint vizet.

Céklás hummusz: 400 g főtt csicseriborsót turmixoljunk 100 g héjában főtt, megtisztított és feldarabolt céklával, némi tisztított vízzel, 3 evőkanál hidegen sajtolt repceolajjal, őrölt fűszerköménnyel és ízlés szerint sóval.

Céklalevélsaláta: csíkozzunk fel 3 marék céklalevelet és egy kisebb fej jégsalátát. Karikázzunk fel 2 mogyoróhagymát. Keverjünk össze 2 teáskanál magos mustárt, 1 evőkanál balzsamecetet és 3 evőkanál salátaolajat, forgassuk össze a zöldségekkel, majd hűtőszekrényben érleljük össze.

Céklalekvár: hámozzunk meg és vágjunk kisebb darabokra 1 kg céklát. Pároljuk puhára annyi vízben, amennyi épphogy ellepi a darabokat. Szűrjük le a főzővíz egy részét, ezt felhasználhatjuk más ételhez, de meg is lehet inni. Turmixoljuk szép simára egy kevés főzőlével. Hat csésze püré keletkezik, amit megfőzhetünk egyben is vagy részekre osztva, hogy többféle variációt is ki tudjunk próbálni.
Két csésze péphez adjunk 150 ml cukrot és közepes lángon főzzük, amíg besűrűsödik, és kellemes lekváros állaga lesz. Akkor jó az állaga, amikor a hideg tányérra cseppentve szépen megdermed és nem folyik le. Ez így a legnatúrabb változat, amit némi fűszerrel vagy ízesítőanyaggal meg lehet bolondítani. A receptleírás végén lesz is ehhez egy bónuszötlet. A következő kétcsészényihez reszeljünk egy almát. A maradékba pedig egy egész narancs alaposan lehártyázott gyümölcshúsát turmixoljuk. Ezeket is egyenként főzzük fel. A végére tartogattam a legizgalmasabbat. Sűrítsük be céklapépet (2 csészényit), és amikor már majdnem készen van, adjunk hozzá 50 g ét főzőcsokoládét, és miután felolvadt, töltsük tiszta üvegbe.

Ezért a csodálatos színű lekvárért még a gyerekek is rajonganak és ajándéknak is pompás.

Céklás keksz: 1,5 csésze zabpehelyliszttel keverjünk el 1 kávéskanál szódabikarbónát. Morzsoljunk bele 2 evőkanál puha, de nem folyékony kókuszolajat. Adjunk hozzá 4 evőkanál nádcukrot, 2 csiatojást (1 evőkanál csiamag és 3 evőkanál víz keveréke), néhány csepp almaecetet és 1 csésze finomra reszelt céklát. Érzéssel összedolgozzuk, nagyon lágy, de formázható masszát kell kapnunk. Diónyi darabokból kekszeket formázunk és sütőpapírral leterített tepsibe tesszük. 180 °C- on kb. 25 percig sütjük. A kihűlt kekszeket díszíthetjük vagy csokiba márthatjuk.

A cékla sokaknál nem szerepel a kedvencek között, pedig nagyon egészséges és sokoldalúan használható zöldségféle.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: