0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

„Carbonara-botrány”: közutálat tárgyává vált az olasz szakács

Az olaszok nem viccelnek, ha gasztronómiáról van szó. Azt, hogy az étkezés mennyire részét képezi hazafiasságuknak, jól érzékelteti a legutóbbi, már-már országos konfliktus, mely a carbonara kapcsán tört ki.
Carbonara tükörtojással tálalva
(Fotó: pixabay)

Történt ugyanis, hogy Luca Caesari, olasz élelmiszertörténész, író nemrégiben közzétett egy videót közösségi oldalán, melyben bemutatta, hogyan készül a tradicionális római tésztaétel, a carbonara – adta hírül a Reuters.

Ahelyett, hogy olasz pecorino sajt, guanciale tokaszalonna és tojás hozzáadásával, azaz a „megszokott módon” készítette volna el a fogást, svájci gruyere sajtot, fokhagymát, bacont és rántottát használt a carbonarahoz.

Ez olyannyira felháborította olasz követőit, hogy a szakácsot valóságos online abúzusnak tették ki a közösségi médiában.
A parmezán jellegű pecorino sajtot számos olasz mártáshoz használják
(Fotó: pexels)

Caesari azzal védekezett, ő pusztán annyit tett, hogy az eredeti receptúrát követte, melyet 70 évvel ezelőtt publikáltak egy olasz szakácsmagazin hasábjain. Célja megosztás helyett csupán az lett volna, hogy bemutassa, hogyan változott az évek múlásával a tésztaétel elkészítése.

„Nem tettem mást, mint újraalkottam a „Cucina Italiana” magazin 1954-ben közzétett receptjét. Nem én tehetek róla, hogy ez az eredeti carbonara recept!” – nyilatkozta a Reutersnak Luca Caesari, aki több olasz gasztronómiai könyv szerzője.

„Az évek alatt számos különböző carbonara recept született, az ötvenes években ráadásul nyers sonkát használtak hozzá. Az USA-ban még kagylóval és gombával készült verziót is találhatunk” – tette hozzá az élelmiszertörténész.

Van, hogy pékáruval egészítik ki a tésztaételt
(Forrás: freepik)

A szintén szakmabeli Alberto Grandi a közutálat tárgyává vált író segítségére sietett. Grandi maga is állt már a támadások kereszttüzében, amikor korábban megkérdőjelezett bizonyos sérthetetlennek ítélt, bevett olasz gasztronómiai szokásokat.

Az általa közzétett válaszvideóban felhívta a figyelmet a részéről „gasztronacionalizmusnak” nevezett jelenségre, melyet egyúttal kritikával is illetett, mondván, ez a hozzáállás gátat szab annak, hogy az olaszok racionális, higgadt értekezést tudjanak folytatni gasztronómiájukról.

Olaszországban ugyanis számos kulináris lépést szentségtörésként, már-már eretnekségként fognak fel. Ilyen „vétségnek” számít például a ketchupos tészta, az ananászos pizza, vagy az ebéd utáni cappuccino fogyasztása.

Forrás: reuters.com

Magazin ajánló: