
(Fotó: pixabay)
Történt ugyanis, hogy Luca Caesari, olasz élelmiszertörténész, író nemrégiben közzétett egy videót közösségi oldalán, melyben bemutatta, hogyan készül a tradicionális római tésztaétel, a carbonara – adta hírül a Reuters.
Ahelyett, hogy olasz pecorino sajt, guanciale tokaszalonna és tojás hozzáadásával, azaz a „megszokott módon” készítette volna el a fogást, svájci gruyere sajtot, fokhagymát, bacont és rántottát használt a carbonarahoz.

(Fotó: pexels)
Caesari azzal védekezett, ő pusztán annyit tett, hogy az eredeti receptúrát követte, melyet 70 évvel ezelőtt publikáltak egy olasz szakácsmagazin hasábjain. Célja megosztás helyett csupán az lett volna, hogy bemutassa, hogyan változott az évek múlásával a tésztaétel elkészítése.
„Nem tettem mást, mint újraalkottam a „Cucina Italiana” magazin 1954-ben közzétett receptjét. Nem én tehetek róla, hogy ez az eredeti carbonara recept!” – nyilatkozta a Reutersnak Luca Caesari, aki több olasz gasztronómiai könyv szerzője.
„Az évek alatt számos különböző carbonara recept született, az ötvenes években ráadásul nyers sonkát használtak hozzá. Az USA-ban még kagylóval és gombával készült verziót is találhatunk” – tette hozzá az élelmiszertörténész.

(Forrás: freepik)
A szintén szakmabeli Alberto Grandi a közutálat tárgyává vált író segítségére sietett. Grandi maga is állt már a támadások kereszttüzében, amikor korábban megkérdőjelezett bizonyos sérthetetlennek ítélt, bevett olasz gasztronómiai szokásokat.
Olaszországban ugyanis számos kulináris lépést szentségtörésként, már-már eretnekségként fognak fel. Ilyen „vétségnek” számít például a ketchupos tészta, az ananászos pizza, vagy az ebéd utáni cappuccino fogyasztása.