0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 12.

Segíthet a króm rendezni a magas vércukorszintet?

A króm nélkülözhetetlen nyomelem, amely fontos a normál szénhidrát- és lipidanyagcsere levezénylésében. A krómhiány kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával.

Továbbá a feltételezések szerint  a fokozott glükózintolerancia és a cukorbetegség esetén megnövekszik a krómszükséglet. Annak járunk most utána, hogy tapasztalhatunk-e jótékony következményeket, ha kiegészítjük az étrendünket egy kis extra krómmal.

A króm bolygónk egyik leggyakoribb eleme. Ennek ellenére rengeteg ember nem juttatja be naponta még az ajánlásban (50-200 mikrogramm) szereplő küszöbértéknek megfelelő mennyiséget sem. És ez bizony hozzájárul a cukorbetegség kifejlődéséhez.

Nagyszerű ötlet minél több krómhoz jutni természetes forrásból, habár az élelmiszerekből való hasznosulása kimondottan alacsonyszintű, továbbá rengeteg a veszteség a finomítási eljárások miatt. Szóval ezzel talán csak a súlyos hiányállapot kialakulását tudjuk megelőzni, ami persze nem elhanyagolható -különösen a következmények tükrében-, viszont nem lesz elegendő a már kifejlődött cukorbetegség esetén.

A krómhiány a cukorbetegsége egyik rizikófaktora

Az elégtelen étrendi krómbevitel különösen aggasztó azoknál az időseknél (illetve fiatalabbaknál is), akik túlnyomórészt „olcsó” szénhidrátokat (finomított élelmiszereket) fogyasztanak. Az egyszerű szénhidrátok jelenléte az étrendben tovább súlyosbítja a krómhiány problémáját, mivel nem járulnak hozzá a szervezet krómkészletének gyarapításához, éppen ellenkezőleg, a szervezet veszteségét növelik. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy a finomított cukor akár többszázszorosra növelheti a króm kiürítését, sejthető, hogy eléggé rosszul állunk krómellátottság területén.

Az időseknél gyakori jelenség, és a cukorbetegeknél is megszokott az alacsony krómszint.  Érdekes módon úgy tűnik, a cukorbetegek krómanyagcseréje megváltozik a nem cukorbetegekéhez képest. Náluk mind a felszívódás, mind a kiválasztás magasabb. A krómveszteség továbbá megnő terhesség alatt, megerőltető edzés, fertőzés, fizikai trauma és stressz következtében is.

És ha ez eddig nem lett volna elég macerás, az is felvetődött, hogy az alacsony krómkoncentráció és az ezzel összefüggő inzulin-, glükóz- és lipidanyagcserezavarok szintén növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Hogyan is segíthet a króm?

A króm gátolja a foszfotirozin-foszfatázt, azt az enzimet, amely lehasítja a foszfátot az inzulinreceptorról, ami az inzulinérzékenység csökkenéséhez vezet. Az inzulinreceptor-kináz aktiválása és az inzulinreceptor-foszfatáz gátlása az inzulinreceptor fokozott foszforilációjához és fokozott inzulinérzékenységhez vezetne. A kináz és a foszfatáz aktivitása közötti egyensúly elősegítheti az inzulin szerepét azzal, hogy a glükózt gyorsabban bejuttatja a sejtekbe. Ezenkívül a króm fokozza az inzulinkötést, az inzulinreceptorok számát és a β-sejtek érzékenységét.

Egyes vizsgálatok a krómkiegészítést hasznosnak találták a testmozgással kapcsolatos izomgyarapodás és a zsírvesztés tekintetében is.

Terápiás krómpótlás

A tanulmányok eléggé vegyes képet mutatnak a krómpótlással kapcsolatban. Több kutatás az alacsonyabb dózisú króm adását rövidebb távon nem találta hatékonynak, viszont egy kínai kutatás már a napi 200 mikrogramm króm-pikolinát legalább 4 hónapon keresztül történő szedése esetén javulást tapasztalt a hemoglobinA1c értékekben. A króm hatására az éhomi és a kétórás glükóz- illetve az inzulinértékek már kéthónapos terápia után is csökkenést mutattak.

Mindenkinél nagyon gondosan meg kell fontolni a króm adagolását, -amit a molekulaforma és a dózis is befolyásol- illetve javasolt mérlegelni a dózis esetleges változtatását.

Az pedig magától értetődő, hogy ha eredményt akarunk elérni, a legalkalmasabb molekulaformát ajánlott választani, ez pedig jelenleg a krómmal dúsított élesztő. És folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kezelésben részesülő értékeit (króm, vércukor, HbA1c, lipidek, stb.).
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a krómkiegészítés javíthatja az inzulinérzékenységet és a glükózanyagcserét glükózintolerancia és gyakorlatilag minden típusú cukorbetegség esetén.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: