0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Franciaországban a vakcinázott kacsák körében is kitört az első HPAI-járvány

A vakcinázási program ellenére megjelent a magas patogenitású madárinfluenza a francia kacsaállományban.
fotó: mmg archív

Annak ellenére, hogy egy folyamatban lévő vakcinázási program védi az ország kereskedelmi kacsaállományát a magas patogenitású madárinfluenzától (HPAI), ezen madarak körében is regisztrálták a szezon első kitörését Franciaországban.

Az országban a szezon első HPAI-eseteit egy olyan kacsafarmon mutatták ki, ahol a madarakat beoltották a betegség ellen.

Január 2-án a francia mezőgazdasági minisztérium megerősítette a járványt Vendée-ben, Pays de la Loire nyugati régiójában. A 2023–2024-es szezonban a járvány az országban elsőként érinti a kacsákat.

Ezzel november vége óta hétre nőtt a franciaországi járványkitörések száma az ország baromfitelepein.

Kacsák (illusztráció)
fotó:mmg archív

A magas patogenitású madárinfluenza baromfiban történő kitörését követő szokásos eljárások szerint Vendée helyi hatósága 3 km-es védőkörzetet és 10 km-es megfigyelési körzetet jelölt ki a fertőzött helységek körül. Ezeken az övezeteken belül a baromfi és más madarak mozgása tilos – kivéve, ha hatósági engedéllyel rendelkezik –, és megerősítették a felügyeletet.

Megtörtént a fertőzött farmon található mintegy 8700 kacsa leölése. A tulajdonos anyagi kártérítést kap az ebből eredő veszteségekért.

Tavaly októberben Franciaország elindította az ország első HPAI elleni védőoltási programját, amely az összes kereskedelmi kacsaállomány kötelező vakcinázását jelenti. December 8-ig az első oltóadagokat több mint 8,8 millió kacsának adták be Franciaországban – jelentette a mezőgazdasági minisztérium.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/wattagnet.com

Magazin ajánló: