0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Ez a 6 oka annak, amiért nem tud télen lefogyni

Sokaknál javában tart az újévi fogadalom értelmében a diéta, de vannak, akik már korábban elkezdtek dolgozni a nyári formáért. Ha a diétázók közé tartozik, lehetséges, hogy megfigyelte, télen sokkal nehezebben megy a súlyvesztés. Na de miért?

A hideg idő egyet jelent a finom falatokkal, a pihenéssel a meleg lakásban. Habár a téli lustálkodásnak megvannak a maga szépségei, a fogyókúrázók számára ilyenkor még nagyobb kihívást jelent tartani magukat életmódjukhoz. Ám a Trends in Endocrinology & Metabolism folyóiratban közzétett tanulmány eredménye alapján, ha odafigyelünk, télen még hatékonyabban tudnánk súlyt veszteni – írja a thehealthsite.com.

Ennek oka az időjárás hatására felgyorsult anyagcsere-folyamatokban rejlik, mivel a hideg környezetben testünk nehezebben tudja fenntartani ideális hőmérsékletét.

A gyorsabb anyagcsere következtében pedig hatékonyabban tudjuk égetni a kalóriákat. Ám ez csak akkor eredményez súlycsökkenést, ha betartjuk az ezt célzó étkezési szabályokat, ha hangsúlyt fektetünk a testmozgásra. Ellenkező esetben a diétát nehezítő alábbi 6 ok fog felülkerekedni, elmarad a kívánt hatás, sőt, még akár extra kilókat is magunkra pakolhatunk.

Több alváshormon termelődik

A rövidebb nappalok hatására kevesebb napfény ér minket, mely nincs jó hatással hormonjainkra. Fokozódik a melatonintermelődés, mely az alvásért felelős hormon. Ez azt jelenti, hogy kevésbé energikussá, aluszékonyabbá válunk a téli hónapok alatt. Így könnyebben veszítjük el a sportolás iránti motivációnkat, hajlamosabbak leszünk kevesebbet mozgatni testünket.

Felléphet szezonális hangulatzavar

A szezonális hangulatzavar (Seasonal Affective Disorder, SAD) egy olyan pszichológiai állapot, mely az évszakokkal áll összefüggésben. A napfényhiány ugyanis jelentősen befolyásolja nem csak egészségünket, de hangulatunkat, érzelmeinket is.

Gyakori velejárói a túlzott mértékű alvás, a cukros ételek kívánása, a testsúly gyarapodása és a kimerültség érzete.

Ha a depresszióhoz hasonló állapot tüneteit véli felfedezni magán, mindenképp forduljon szakorvoshoz, illetve próbáljon meg időben felkelni, hogy napja minél nagyobb részét töltse világosban.

Kalóriadús ételeket kívánunk

Mint írtuk, télen felgyorsul az anyagcsere, így aktivitás és pihenés közben is több kalóriát égetünk. Ezáltal ugyanakkor gyakrabban is éhezünk meg, mely gátat szab a testsúly csökkenésnek. Emellett hajlamosabbak vagyunk meleg, zsíros, szénhidrátban gazdag ételek után sóvárogni is, így nagyobb eséllyel választunk feldolgozott élelmiszereket, térünk be gyorséttermekbe.

Forrás: thehealthsite.com

Magazin ajánló: