0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Csontból készült csirkefalatok: lenne gusztusa megkóstolni?

Legújabb kísérleteik során finn kutatók képesek voltak előállítani megsemmisítésre ítélt csonthulladékból csirkefalatkákat valamint halételeket. Ez lenne a fenntarthatóság jövője?
csirke, falatok
Illusztráció

A SuperGround nevű finn startup vállalat az állati termékek maximális feldolgozását tűzte ki céljául, ezért aztán legutóbb csontból készült hústermékeket hoztak létre – írja a Euronews.

A koncepció elsőre még a legnagyobb húsimádók számára is furcsán hangozhat, ám a céget környezetbarát törekvések vezérlik. Azzal ugyanis, ha a csontokat is hasznosítják az állat feldolgozásakor,

jelentősen lecsökken az egységnyi mennyiségű hús előállításához tartandó állatok száma.

Mindemellett kevesebb szemét és üvegházhatású gáz keletkezik.

Ugyanaz, csak izom helyett pikkelyből

Illusztráció

„Hosszú ideje igyekszem összegyűjteni minél több élelmezéssel kapcsolatos problémát. A csontból, kemikáliák és enzimek nélkül előállított hús előállítása nagyjából nyolc éve volt már tervben” – nyilatkozta Santtu Vekkeli, a SuperGround alapítója a Euronews Green-nek.

A csontból készült verzió egyik előnye, hogy nagyjából az összes, húsban lévő vitamin megtalálható benne, nem denaturált formában.

Emellett a „húspaszta” könnyen vegyíthető a már létező, állati húsból készült termékekkel, úgy mint a csirkefalatokkal és különböző haltermékekkel, akár halrúddal.

Vekkeli elmondta, a fogyasztók nem akarnak változást érzékelni a megszokott ízekben, illatokban, textúrákban. Ám hajlandók elfogadni a receptúrák megváltoztatását, amennyiben az ugyanúgy a régi étkezési élményt és tápanyagtartalmat eredményezi.

A vállalat vezetője szerint innovatív találmányuk csaknem ugyanakkora mennyiségben tartalmaz fehérjét és zsírt, mint a hagyományos darált hús. Az általuk készített csirkefalatok legfeljebb 30%-os „csonthús” tartalommal bírnak, így aztán megszólalásig hasonlítanak íz, illat és állag szempontjából is a hagyományos nuggetsre. (Ide kattintva megtekinthetők a csontból készült csirkefalatok.)

Haltermékek esetében a halfejből, pikkelyből, szálkából származó tartalom ráadásul már 50%-ot is kitehet.
gyorsétel
Illusztráció

Kisebb költség és karbonlábnyom

A kutatók úgy vélik, ezzel a módszerrel akár 70%-kal is több haszonra tudnak szert tenni a hústermelők, amellett, hogy jelentősen hozzájárulnak a klímavédelemhez. Ezért aztán az új technológia mellett a hústermelők számára a költséghatékonysággal is érvelnek.

Bármennyire is környezetbarátnak tűnik az ötlet, Jayson Lusk,

az Oklahoma-i Egyetem professzora felhívta a figyelmet a darált csirkehúsból készült termékek igen csekély szerepére a piacon.

Ennélfogva fogyasztásuk érezhető, nagymértékű lépést nem jelent a fenntarthatóság jegyében, pusztán emiatt nem válik jobban fenntarthatóvá a húsfogyasztás. Ám azt is megjegyezte, ettől függetlenül a találmányt roppant érdekesnek találja.

csirke, hús, nyers
Illusztráció

Ez is érdekelheti:

Vegán hal: valóban egészségesebb lenne?

Már kapható a 3D nyomtatott vegán lazac: de van, aki megveszi?

Forrás: euronews.com/green

Magazin ajánló: