0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 16.

Télen is lehet friss zöldségeket találni a konyhakertben

A téli kert nem kínál sokat, de amit találunk, az szuperfriss és hazai. Jól talán nem lakunk velük, de hozhatnak életünkbe egy kis változatosságot...

Érdemes megragadni minden adandó alkalmat, hogy ezeket a téli vitaminforrásokat megkeressük és beillesszük ételeinkbe.

Hogy miket találhatunk hóban-fagyban a kertünkben és a ház körül? Egyes hosszabb életciklusú illetve ősszel vethető zöldséget, amennyiben előre gondolkodtunk. Valamint ha egy kissé engedékenyek voltunk, és meghagytunk néhány ehető vadnövényt, biztos lesz miből csemegézni.

Rukkola

A nyár végén kelő rukkola őszre csinos tőlevélrózsát fejleszt, amelyről télen lecsippenthetünk egy- két levelet, hogy serkentsük az emésztésünket, javítsuk a tápanyag-felszívódásunkat, erősítsük az immunrendszerünket.

Csicsóka

Enyhébb teleken, fagymentes napokon könnyen kiáshatjuk a gumókat. Csak annyit, amennyit néhány nap alatt fel tudunk használni. Rettenetesen gyorsan veszít a minőségéből és hamar romlik, ezért nem ajánlott túl sokat felszedni egyszerre, inkább takarjuk a földet kis szalmabálával, mielőtt fagyosabbra váltana az időjárás.

Készíthetünk belőle ízletes pürét burgonyával, pogácsát, pástétomot, krémlevest vagy szirupot.

Mikrobiótánk egyik legnagyobb kedvence, kínáljuk neki rendszeresen, egyszerre kis mennyiségben.

Tárkonyos csicsókakrémleves

Daraboljunk fel apróra egy fej vöröshagymát, 2 evőkanál kókuszolajon futtassuk át. 500 gramm megtisztított csicsókát és 1 burgonyát kockázzunk fel, tegyük a hagymához és öntsük fel annyi vízzel, ami kissé ellepi a zöldségeket. Sóval, borssal ízesítjük, és miután megpuhult, turmixoljuk. Keverjünk bele 2- 3 evőkanál tejfölt vagy tejszínt, tálaláskor hintsük meg finomra vágott tárkonnyal.

Leveles kel

A leveles kel szétálló leveleit folyamatosan szedhetjük, alulról kezdve

Harsogóan élénk leveleivel elképesztő látvány a téli kertben. Mindig magára vonja a figyelmet, miközben úgy dacol a téllel, mint egy örökzöld.

Dúskálnak benne az értékes fitokemikáliák, ahogy egy jó káposztaféléhez illik, tehát ajánlott minél gyakrabban fogyasztani.

Salátához, levesbe, szendvicshez gyűjthetjük leveleit.

Kelbimbó

A kelbimbó egy kicsiny káposztafej, hatalmas ízzel és rengeteg előnyös élettani hatással. Semlegesíti a karcinogéneket, gátolja a rákos sejtek fejlődését, segíti a környezeti méreganyagok kiürítését és támogatja a hasnyálmirigy működését.

Feketegyökér

Télen is kiáshatjuk ezt az ínyenc zöldséget, ha időben takartuk a talajt, és nem ejtette fogságba a fagy. A tejnedvben gazdag, ízletes gyökér nyersen vagy főzve (levesekben, főzelékekben, ragukban, salátákban) fogyasztható.

Turbolya

Szintén elkezdi ősszel a felkészülést a következő idényre.

Légies szőnyegként takarja a talajt télen és várja a tavaszt, hogy beteljesítse küldetését.

Kíméletesen -vigyázva a sérülékeny magoncokra-, szedhetünk róla leveleket egy frissítő salátához, főtt burgonyához, emésztést segítő teához. A turbolya étvágyfokozó, anyagcsere-serkentő és kiválóan támogatja az emésztőrendszert.

Turbolyás burgonyapüré

Főzzünk meg sós vízben 3 megtisztított és feldarabolt lisztes burgonyát. Csepegtessük le és törjük meg. Keverjünk hozzá frissen tört borsot, 5 evőkanálnyi finomra vágott turbolyát és 100 g tejfölt.

Zsálya

Emésztést segítő hatása miatt nehezebb ételek mellé kötelezővé kellene tenni használatát. Persze a biztonság kedvéért csak leheletnyi mennyiségben.

Sárgapüré zsályával

Daraboljunk fel 250 gramm sütőtököt és 100 gramm megtisztított burgonyát. Sós vízben főzzük puhára az alapanyagokat, ha túl sok víz maradt rajtuk, akkor öntsünk le belőle egy tiszta edénybe, hogy ha mégis szükség lenne rá, használhassunk belőle. Turmixoljuk és állítsuk be a kívánt állagot. Gazdagíthatjuk 1- 2 evőkanálnyi növényi főzőkrémmel, tejszínnel, vagy kókuszolajjal. Keverjünk bele ízlés szerint finomra vágott, friss zsályaleveleket.

Ezekkel a zöldségekkel és fűszernövényekkel télen már semmi dolgunk, elég, ha hagyjuk őket élni, és élvezzük a téli termést.
Ajánljuk még:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: