0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 21.

Majdnem minden olcsóbb lett Európa téli zöldségeskertjében

A 3. naptári héten minden paprikatípus ára esett az almeríai exportőröknél, de kevesebbet tudnak kérni a paradicsomért, sőt szokatlan módon az uborkáért is. Egyedül a cukkini ára ment fel, számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Január közepén elkezdett esni a tipikusan Almeríában, „Európa téli zöldségeskertjében” beszerzett növényházi zöldségek ára, írja a z online szaklap helyi tudósítója.

Téli szedésre ültetett paradicsom Almeríában (Fotó: Tömpe Anna)

A zöld Dulce Italiano paprika kilóára 1-1,2 euró, ugyanennek a piros változatát (nálunk ez az ismert) 0,8-1,3 euróért tudták beszerezni a nagykereskedők. A lamuyo típus zölden szedve 0,9-1,2, pirosan 1,3-1,7 euró volt, a kaliforniai paprikából pedig a zöld változat átlagosan 0,95, a piros 1,4, a sárga 1,9-2 euró.

Szokatlan ebben az évszakban, hogy a kígyóuborka ára is lefelé megy,

most 0,5-0,6 euróba kerül egy kiló. A „fekete” héjú, rövid salátauborka kilóára 1,4-1,6 euró, a félhosszú, „francia” fajtakör 1-1,2 euróba kerül.

Egyedül a cukkini tartja az árát (Fotó: Pixabay)

Ezzel szemben a cukkini lényegesen drágult a 3. naptári héten,

minden fajtáért el tudtak kérni 1,7-2 eurót a délspanyol szövetkezetek. A hosszúkás padlizsán 0,9-1,15 euróba került kilónként, a csíkos verzió pedig 1,6-2 euróba.

Paradicsomból jelentősen megnőtt a szedhető mennyiség a régióban, ennek megfelelően csökkentek az árak. A standard kerek paradicsom kilóára 0,6 euró, a hosszan pulton tartható típust 0,7-0,9 euróért lehet beszerezni, a fürtöst 0,8 euróért, a kisbogyójúakat pedig 0,7-0,85 euróért.

A termelők arra számítanak, hogy a legtöbb termék ára a következő hetekben ismét enyhén emelkedni fog.

A növényházakban zajló kultúraváltások, illetve a hűvösebb idő miatt biztosan csökken a felhozatal, ez pedig – ha a kereslet a mostani szinten marad – kedvezhet nekik, ami az árképzést illeti.

A legkorábbi paradicsom-, cukkini- és uborkaállományok felszámolása most aktuális, a fóliákba már a tavaszi kultúrákat ültetik, számol be róla a fruchthandel.de almeríai tudósítója.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu