3. San-nakji
A san-nakji egy hagyományos koreai étel, mely fő alapanyaga a hosszú karú polip (Octopus minor). Ritkán szervírozzák az egész polipot, legtöbbször csak a csápjait használják fel. Elkészítése során, a puhatestűt közvetlenül a tálalás előtt ölik meg, majd felszeletelik és nyersen, szezámolajjal meglocsolva teszik a vendég tányérjára. Húsa nem ártalmas az emberi szervezetre, ugyanakkor fogyasztása nagy veszéllyel jár. A polipnak rendkívül fejlett az idegrendszere, neuronjainak kétharmada a karok idegszálaiban található. Ennek következtében, a csápok még gyakran posztumusz, reflexszerűen mozognak, amikor a vacsora asztalra kerülnek.
Átlagosan évente hat ember hal meg a san-nakji fogyasztása közben.
4. Hákarl
Az északi népek ínyencségének számító hákarl, nem más, mint a grönlandi cápa (Somniosus microcephalus) erjesztett, sózott, nyers húsa. A tengeri ragadozó trimetilamin-oxid és húgysav tartalma miatt frissen rendkívül mérgező, bélpanaszokat, idegrendszeri zavarokat, nagy mennyiségben pedig halált okozhat. Létezik azonban egy eljárás, ami képes eltávolítani belőle a káros anyagokat. A főként Izlandon alkalmazott elkészítési mód során a lefejezett, kibelezett cápát egy kavicsos, homokba ásott gödörbe helyezik és mondjuk ki: hagyják rothadni, időjárástól függően 6-12 hétig. A folyamatnak viszont itt még koránt sincs vége. Az erjesztés után csíkokra vágják, sózzák és további 4-5 hónapig felakasztva szárítják a szabad levegőn. Modern, üzemi körülmények között, ez a művelet műanyag konténerekben, préseléssel történik.
A sárgás-barnás színű húst eladásra konzervben vagy vákuumcsomagolásban kínálják, nem véletlenül.
5. Rebarbara
Nem, nem kattintottál félre, még mindig a világ hét legveszélyesebb élelmiszeréről olvasol. A szegfűvirágok rendjébe tartozó rebarbarával (Rheum) már te is találkozhattál a piacon vagy a szupermarketben. Szárát – ami valójában a levélnyelv – gyakran alkalmazzák a gasztronómiában lekvárok, kompótok, desszertek, alkoholos italok hozzávalójaként, ízesítőjeként. A rózsaszínes zöldséggel viszont nem árt vigyázni.