0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

„Sültrizs-szindróma”: akár végzetes is lehet

A Bacillus cereus általi ételmérgezés, azaz az úgynevezett „sültrizs-szindróma” leggyakrabban akkor lép fel, amikor nem megfelelően tárolt maradék ételt fogyasztunk.

A baktérium, melyet a rizsen kívül akár tésztás étel is hordozhat, az emberi szervezetben hirtelen fellépő hányingert, hányást, hasmenést, hasi görcsöt okoz – hívta fel a figyelmet a News 18.

A tüneteket a hőálló méreganyagok okozzák, melyeket a baktérium spóraképzés során termel.

Kulcsfontosságú a széleskörű tájékoztatás, oktatás, hogy az akár életveszélyessé váló ételmérgezés elkerülhető legyen!

Néhány sajnálatos eset a közelmúltban nemzetközi visszhangot is keltett a közösségi média oldalakon, így Edwina Raj, az indiai Aster CMI Kórház Dietetikai Szakosztályának vezetője, valamint Dr. Lokesh L V, a SPARSH Kórház vezető gasztroenterológusa a fertőzés körüli edukáció témáját járja körül. Úgy vélik, a prevenció érdekében minél több emberrel kell megismertetni a betegség mivoltát.

Dr. Lokesh úgy fogalmazott:

„A sültrizs-szindróma, azaz a Bacillus cereus általi mérgezés világossá teszi, hogy napjainkban egyre növekvő figyelmet kell fordítanunk a táplálkozást érintő higiéniai szabályokra.

Ha ezeket nem tartjuk be, nem megfelelő körülmények között készítjük el és tároljuk ételeinket, még egy olyan ártatlannak tűnő étel, mint a rizs is súlyos betegséget válthat ki. A Bacillus cereus baktérium ugyanis akkor szaporodik el, ha a főtt rizst szobahőmérsékleten tároljuk.”

A szakemberek azt is megosztották, mely lépésekkel járhatunk el helyesen a higiéniát illetően.

Tiszta kezek

A baktériumok elpusztításának alapvető lépése, hogy kezeinket minden esetben tisztán tartsuk.

Ételtárolás

Az elkészítést követően két órán belül gondoskodjunk arról, hogy a főtt étel hűtőszekrénybe kerüljön. Így elkerülhetjük, hogy a baktérium szaporodásnak induljon.

Szavatosság

Mindig vegyük figyelembe az alapanyagokon feltüntetett lejárati dátumot. Figyeljünk rá, hogy a felirat ne kopjon le a csomagolásról.

Mennyiség

Kerüljük az indokolatlanul nagy mennyiségű étel készítését. Ez még fontosabb rizs, tészta és egyéb köretek esetében, hiszen, ha ezeket nem frissen fogyasztjuk, nő a megbetegedés kockázata.

Elkülönítés

Semmiképp ne érintkezzen nyers hús egyéb alapanyaggal, például friss zöldségekkel. Ez az alapanyagok vízzel történő tisztítása során különösen fontos.

Felmelegítés

A maradék ételt legalább 74 Celsius fokon melegítsük, hogy elpusztuljanak az esetleges baktériumok.

A szakemberek hangsúlyozták, ezek az eljárások döntő szerepet játszanak nem csak az otthonunkban, de a vendéglátóegységekben is.

Ugyanis csak megfelelő, tudatos higiéniai lépésekkel csökkenthető a „sültrizs-szindróma” veszélyének kockázata, kerülhető el az ételmérgezés.

Forrás: news18.com

Magazin ajánló: