Mi az a koleszterin?
A koleszterin májunkban képződik, hogy aztán szervezetünk számtalan módon hasznosítsa, például hormontermelés során. Amennyiben túlzásba visszük a telített és transzzsírok bevitelét, megnövekedik az úgynevezett LDL-koleszterinszint, melyet egészségkárosító hatása révén „rossz” koleszterinként szokás emlegetni. Ez ugyanis az artériákban felgyűlve eltömíti azokat, növelve a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Az említett zsírok pedig számos élelmiszerben megtalálhatók, például zsíros húsokban, olajban sütött termékekben, így többet fogyasztunk belőlük, mint gondolnánk – írja az EatingWell.
Bizonyos fajtájuk csökkenti a káros LDL-koleszterinszintet, míg mások növelik a jótékony HDL-koleszterin mennyiségét. Az alábbiakban öt olyan élelmiszert mutatunk be, melyek bővelkednek ezekben.
Pisztácia
Ezek az olajos magvak elősegítik a káros zsírsavak lebontását a szervezetben, sőt, tele vannak értékes tápanyagokkal. Ilyen például az E-vitamin, a kálium és az antioxidánsok, melyek egytől egyig segítik legyőzni a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat valamint erősíteni az ereket. Hisztoszterolokban gazdag, mely növényi vegyület által csökkenthető a koleszterinszint.
Lenmag
Egy 2022-es kutatás eredményei alapján a lenmag jótékony hatást fejt ki koleszterinszintünkre. Sőt, a vizsgált személyek vérnyomásszint értékei is javulást mutattak a tanulmány során.