0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 20.

Az 5 legjobb koleszterinszint-csökkentő étel

A koleszterin szó hallatán sokak fejében megszólalnak a vészharangok, pedig elengedhetetlen egészségünk szempontjából. Ám a modern táplálkozás velejárója, hogy egyre többen küzdenek megnövekedett koleszterinszint értékekkel.

Mi az a koleszterin?

A koleszterin májunkban képződik, hogy aztán szervezetünk számtalan módon hasznosítsa, például hormontermelés során. Amennyiben túlzásba visszük a telített és transzzsírok bevitelét, megnövekedik az úgynevezett LDL-koleszterinszint, melyet egészségkárosító hatása révén „rossz” koleszterinként szokás emlegetni. Ez ugyanis az artériákban felgyűlve eltömíti azokat, növelve a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Az említett zsírok pedig számos élelmiszerben megtalálhatók, például zsíros húsokban, olajban sütött termékekben, így többet fogyasztunk belőlük, mint gondolnánk – írja az EatingWell.

Jó hír viszont, hogy a transzzsírokkal ellentétben a telítetlen zsírok, melyek az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak, kedvezően hatnak szívünkre.

Bizonyos fajtájuk csökkenti a káros LDL-koleszterinszintet, míg mások növelik a jótékony HDL-koleszterin mennyiségét. Az alábbiakban öt olyan élelmiszert mutatunk be, melyek bővelkednek ezekben.

Pisztácia

pisztácia

Ezek az olajos magvak elősegítik a káros zsírsavak lebontását a szervezetben, sőt, tele vannak értékes tápanyagokkal. Ilyen például az E-vitamin, a kálium és az antioxidánsok, melyek egytől egyig segítik legyőzni a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat valamint erősíteni az ereket. Hisztoszterolokban gazdag, mely növényi vegyület által csökkenthető a koleszterinszint.

Lenmag

lenmag

Egy 2022-es kutatás eredményei alapján a lenmag jótékony hatást fejt ki koleszterinszintünkre. Sőt, a vizsgált személyek vérnyomásszint értékei is javulást mutattak a tanulmány során.

Szórjunk egy kis lenmagot reggeli zabkásánkra, turmixunkba, hogy támogassuk egészségünket!

Forrás: eatingwell.com

Magazin ajánló: