0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Friss zöldség télen a kertből? Igen, lehetséges!

És elég hozzá egyetlen magaságyás, vagy egy védettebb fekvésű kertrész, esetleg pár nagy cserép. Pompás, ha van egy hely, ahol növényeket nevelhetünk. De miért kellene ennek ősszel hátat fordítanunk? Íme, néhány érv, amiért érdemes folytatni

zöldség télenAbszolút fair trade zöldség

A saját termésű zöldség a szállítás szempontjából a legjobb, elvégre legfeljebb a konyhába kell behurcolni. Így egyrészt benzint spórolunk, másrészt a légkörbe is kevesebb szennyezőanyag kerül. Mindenképpen jobban járunk, mintha mindenért el kellene nyargalnunk a zöldségeshez vagy a szupermarketbe.

Csomagolásmentes

A zöldségpultok zsúfolásig teltek különféle konyhakész, tálcás, fóliázott, zacskózott, illetve hálózott termékekkel, amelyekből hazaérve, vagy legkésőbb ételkészítés előtt pillanatok alatt rengeteg szemét termelődik. A saját terméseink teljesen pucéran kerülnek a konyhánkba, csupán kevéske talaj takarja bájaikat. A szemetesünk boldog, az élővilág megmenekül egy csomó műanyagtól, szóval mindenki jól jár.

Szuperfriss

Akkor szedhetjük le a zöldségeket, amikor el szeretnénk fogyasztani vagy kevéssel főzés előtt. Ezáltal több vitalitás marad bennük, mint azokban, amelyek napokig utaznak, majd fonnyadoznak a fűtött és mesterséges megvilágítású üzletekben.

Lágy és édes

A téli zöldségek kicsit mások, mint a nyáriak. Úgy alkalmazkodnak a hőmérséklethez, hogy megnövelik a fagyállóként használt cukrok mennyiségét. A mi szemszögünkből nézve ez kifejezetten előnyös, mert ezek a zöldségek édeskésebbek és gyengédebb ízűek. A kelkáposzta levele, a kelbimbó kis fejei ilyenkor a legízletesebbek és legfinomabb textúrájúak.

Hidegtűrő jövevények

Micsoda remek lehetőség ez arra, hogy megismerkedjünk olyan új növényekkel, mint például: a téli porcsin, a feketegyökér, a mizuna, a leveles kel, stb. Ezeket a zöldségeket könnyebb megtermelni magunknak, mint kideríteni, hogy juthatunk hozzájuk készen. De akár egész télen át szedhető a rukkola, kis takarással a mángold, illetve a káposztafélék közül jól bírja a fagyot a bimbóskel, és a leveleskel. Csicsókából is egész télen lehet szedni.

Eltüntetik a zöldségek a lehangoló csupaszságot a balkonról

A ház védelmét és hőjét érdemes okosan kihasználni. Miért árválkodjon üresen a balkon, ha meg is tölthetjük ehető növényekkel?

Egészségvédő elfoglaltság

A szabadban végzett munka majd minden esetben áldásos hatású -legalábbis amikor alkalmasak a körülmények-, a hidegtől nem kell megijedni.

Barátságosabbak leszünk a Földdel

A télen kapható zöldségek vagy nagyon-nagyon messziről érkeznek, vagy ha közelebbről származnak, valószínűleg fűteni kell rájuk. A zöldség, amit magunk termelünk, annak lényegesen kisebb lesz a karbonlábnyoma, mint amelyeket egy távoli országból, vagy egy másik földrészről szállítanak hozzánk. Mivel kiküszöböljük mind a szállítást, mind a fűtést.

Szénraktárunk lesz

Az pedig még nagyszerűbbé teszi a dolgot, hogy a magaságyásunk hosszú évekig fog majd üzemelni, és a beágyazott fadarabok és komposzt mindaddig tárolják a szén-dioxidot. Persze időnként újra kell töltenünk friss komposzttal, de azt a kert félreeső részén saját magunk is elkészíthetjük.

Rászoktat a szezonális zöldségekre

Az üzletek elkényeztetnek minket. És valljuk be, kicsit össze is zavarnak a hatalmas, már-már zavarba ejtő kínálatukkal. Miután tapasztalatot szerzünk a hideg évszakban termeszthető növényekkel, sokkal jobb lesz a rálátásunk a szezonális zöldségkínálatra, és jobban megértjük, mennyire bizarr télen paradicsomot, uborkát, cukkinit és társait fogyasztani.

A természet sosem pihen. Néhány növény, mint a lombhullató fák és a cserjék értékes nedveiket ősszel a föld alá küldik, ahol biztonságban lehetnek. És az évelő növények is  visszafogják magukat télen. Viszont akadnak jócskán, akik még ilyenkor is lassan, de biztosan növekednek
Ajánljuk még:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu