0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 21.

Palacsinta Nap van! De mi ez és miért ünnepeljük mindig máskor?

Serpenyőket, lekvárokat elő, itt a Palacsinta Nap! Sőt, idén egy héttel előbb szerepel a naptárban, mint tavaly. De hogyan lehetséges ez?

Palacsinta-futás és palacsinta-foci

Adja magát, hogy a Palacsinta Nap fő attrakciója az édes desszert fogyasztása legyen. Ám kapcsolódik hozzá néhány hagyományos, palacsinta-napi tevékenység is.

Ilyen például az úgynevezett palacsinta-futás, mely máig élő hagyomány Nagy-Britanniában. A feladat során a résztvevők azért küzdenek, hogy minél előbb célba érjenek, miközben egy serpenyőben palacsintát dobálva futnak. Úgy tartják, ennek gyökerei 1445-ig nyúlnak vissza, amikor is egy szeleburdi háziasszony a nagy palacsintasütés közepette elvesztette időérzékét húshagyókedden. Mikor meghallotta a harangszót, mely a híveket gyónni hívta, észveszejtve szaladni kezdett a templom felé palacsintástul, kezében a forró serpenyővel.

palacsintaSzintén az Egyesült Királyságban szokás futballal ünnepelni az esemény eljöttét.

Ám ez a sporttevékenység nem egyezik meg a modern focival, annak egy középkori verziójának hagyományát ápolják a játékosok. Focipálya helyett utakon, utcán játsszák, csakúgy, mint a középkorban.

Kóstoljuk meg a hagyományos, brit palacsintát! Ennek elkészítéséhez nem kell mást tennünk, mint cukorral meghinteni a kész palacsintát, majd egy kis citromot facsarni rá.

Ha pedig amerikai stílusú desszertre vágyunk, a vastagabb tésztájú palacsintából tornyot is építhetünk, a rétegek között vajjal, tetején juharsziruppal. A bátrabbak bacont is tehetnek a tetejére!

palacsinta

Ez is érdekelheti:

Az ókori világ öt csodája: szépségápolási praktikák a Nílus völgyéből

Hány vegetáriánus él a Földön?

Forrás: independent.co.uk

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.