Az aztékok valóban úgy tekintettek rá, mint isten ajándékára. Habár ez az áldás sokáig csak a gazdagok kiváltsága maradt. II. Moctezuma, azték uralkodó a kakaó nagy rajongója volt, aki a legenda szerint akár 50 csésze keserű vizet is képes volt elfogyasztani mielőtt meglátogatta a háremét. Pedig abban az időben még eléggé fapados volt a kakaó receptúrája, tejjel és nádcukorral történő megszelídítése a spanyol hódítóktól ered.
A legszuperebb
A legértékesebb és legtermészetesebb formája a nyers kakaópor. Rendkívül gazdag antioxidáns fitokemikáliákban, vasban, cinkben, káliumban és magnéziumban. Köztudott, hogy az áfonya az egyik legszuperebb, legmagasabb antioxidáns-tartalmú gyümölcs.
Igazán kár, hogy a pörkölés során ennek 60-90%-a elvész. Tehát a holland típusú kakaópor finom ugyan, de már nem különösebben tekinthető annyira szupernek. Ha igazán jót akarunk, keressünk nyers kakaóbabot illetve kakaóport.
Boldoggá és energikusabbá tesz
A kakaó arra ösztönzi az agyat, hogy neurotranszmittereket szabadítson fel. Amikor kakaót eszünk, szervezetünk fenil-etil-amint termel. Ez máskülönben akkor fordul elő, amikor szerelmesek vagyunk. A FEA stimuláló hatású, energikusabbá tesz, javítja a hangulatot, növeli a vérnyomást és megemeli a dopaminszintet.