A kakaó körülbelül 2-3 tömegszázalékban tartalmaz metil-xantin vegyületeket. Túlnyomórészt teobromint, ami a koffeinhez hasonló hatással rendelkezik, és kissé felpezsdíti a központi idegrendszert. Már egy kocka keserű csoki képes elűzni a fáradtságot, álmosságot. Kellemesen felélénkít, anélkül, hogy túlstimulálna, nyugtalanná vagy ingerlékennyé tenne.
Szereti a kardiovaszkuláris rendszert
A nagyon magas kakaótartalmú étcsokoládé védi a szívet és megfelezheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát illetve az emiatt bekövetkező halálesetek számát. Gátolja az LDL oxidációját és segít csökkenteni a meszes plakkokat. Sőt, a kutatások szerint már egy kevés étcsokoládé rendszeres fogyasztása is képes csökkenteni az enyhén magas vérnyomást.
Támogatja a testtömegcsökkenést
Ásványi anyagai és zsírtartalma miatt eltelít, valamint étvágycsökkentő hatása végett erőlködés nélkül segít csökkenteni a kalóriabevitelt.
Feltölt
Egy adag (25g) 70-85%-os étcsokoládé 57 mg magnéziumot tartalmaz. A magnézium fontos résztvevő a fehérjeszintézisben és az energiatermelésben, valamint vérnyomáscsökkentő és izomlazító hatású. Egy 25 grammos étcsoki kocka közel 3 mg vasat tartalmaz, tehát nagyjából annyit, mint 100 grammnyi párolt marhahús vagy húspogácsa. A réz számos enzim kofaktora, szükséges a vasszállításhoz, a glükóz anyagcseréhez és az agy fejlődéséhez. Egy tábla legalább 70%-os keserű csokoládé 1,8 mg rezet biztosít a szervezetnek.