0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 9.

Hosszú távú mentorprogram

A szentesi Délalföldi Kertészek Szövetkezete jövőt építő hosszú távú mentorprogram indítására kötött megállapodást az Alföldi ASzC Bartha János Technikum és Szakképző Iskolával.

Az együttműködés fő célja vonzóvá tenni a fiatalok előtt a kertészeti szakmát.

Fontos megoldani a kertészeti szakma utánpótlását, hogy tíz-tizenöt év múlva is legyenek naprakész tudással rendelkező szakemberek és termelő kertészek. Ebben úttörő szerepet vállal a DélKerTÉSZ, mert a legnagyobb zöldség-gyümölcs termelői szervezet is csak addig életképes, míg tagjai fejlődésre képes és innovációra hajlandó, hosszú távra tervező termelők. Ennek pedig feltétele, hogy minél több fiatal válassza élethivatásának a kertészeti tevékenységet, hangsúlyozta az együttműködést beharangozó tájékoztatón Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke.

Közös kísérleti kert

A termelői tagság fiatalítása érdekében hosszú távú mentorprogramot indít a DélKerTÉSZ az ASZC Alföldi Agrárszakképzési Centrummal és az ahhoz tartozó Alföldi ASzC Bartha János Technikum és Szakképző Iskolával. Az intézményekkel közös gyakorlati, kísérleti kertet hoz létre a tanulók gyakorlati ismereteinek bővítésére. Azt szeretnék elérni, hogy a végzés után a diákok a szakmában maradjanak, nagy kertészeteknél vagy saját gazdaságukban dolgozzanak, illetve a felsőfokú tanulmányok elvégzését követően visszatérjenek Szentesre vagy a város környékére.

A DélKerTÉSZ segítséget nyújt saját termesztőberendezések beszerzéséhez, és biztos piacot kínál.

Ez azt jelenti, hogy fiatal kertészek számára növényházat építene, melyben azok a szövetkezet profiljába illeszkedő zöldséget termeszthetnek. Az infrastruktúra aztán jelentős támogatási intenzitással részletekben átkerülhet a fiatal saját tulajdonába, úgy, hogy az közben jövedelmező, a családot eltartani képes tevékenységet végezhet, hiszen ott áll mögötte támaszként a DélKerTÉSZ: piacot, értékesítési biztonságot kínál, szaktanácsadást nyújt, a fiatal rendelkezésére állnak a komplex integrált termesztési feltételek és a kereskedelmi háttér.

A kísérleti-kutató gyakorlókertet néhány éven belül a legkorszerűbb technológiákat bemutató kertté kívánja kialakítani ez az együttműködés. Fontos ugyanis, hogy a hatékonysághoz szükséges ter­mesztési, üzemgazdasági ismereteket magas óraszámban elsajátítsák a gyakorlatban is, és a legkorszerűbb fajtákkal dolgozzanak. A kert egyben bemutatóhelyként is működik majd, ahol a termelők is bővíthetik technikai, technológiai ismereteiket. Ennek megvalósításához az inputanyagokat forgalmazó cégek támogatására számítanak, mondta az elnök.

kertész

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: