0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 6.

Csontvédelem növényekkel? A 10 legjobb, K-vitaminban gazdag választás

Amennyire nélkülözhetetlen, olyannyira keveset hallani a K-vitaminról. Pedig fontos, hogy szervezetünket megfelelően ellássuk ezzel a zsírban oldódó vitamintípussal is!

A K-vitamin egészségünkre gyakorolt hatásai kulcsfontosságúak: szerepet játszik a véralvadásban, támogatja a csontokat, a sejtnövekedést, sőt, még szívünk szempontjából is létfontosságú elemről van szó.

A K-vitamin természetes módon kétféleképpen fordul elő. K1-vitamin, mely véralvadásban betöltött szerepe miatt nélkülözhetetlen, legfőképp zöld leveles zöldségekben lelhető fel. Ezzel szemben K2-vitaminnal állati eredetű vagy fermentált élelmiszerek fogyasztása révén ajándékozhatjuk meg szervezetünket. Utóbbi felel a csontképzésért, csontjaink egészségéért, nem hiába szokták K-vitaminban gazdag tejtermékek fogyasztását is hangsúlyozni.

A napi ajánlott K-vitaminbevitel mennyisége egyénenként eltér, ugyanis azt testsúlykilogrammonként 1 mikrogrammban állapították meg a szakértők.

Általánosságban elmondható, hogy míg gyermekkorban napi 15-50 mikrogramm, addig fiatal felnőttkortól kezdve napi 60-80 mikrogramm K-vitamin bevitele ajánlott.

Az alábbiakban az Eating Well dietetikusának listája alapján osztjuk meg azt a 10 növényi alapú élelmiszert, mely fogyasztásával leghatékonyabban teljesíthetjük K-vitaminbevitelünket.

Mángold

A mángold – zöld leveles zöldség lévén – igazi szuperélelmiszer.

Rendkívül magas K-vitamintartalma mellett olyan értékes anyagokkal is ellátja szervezetünket, mint az A- és a C-vitamin, a vas, a kálium, a magnézium, sőt, rosttartalma sem elhanyagolandó.

Készíthetünk mángoldból főzeléket, burgonyával egytálételt, akár tojásrántottát is feldobhatunk vele.

Spárga

spárga

Nyakunkon a spárgaszezon, mely szezonális csemege fogyasztása egyet jelent K-vitaminbevitelünk növelésével is. A tavaszi kedvenc ugyanis bőven tartalmaz az értékes vitaminból: 100 grammjában nagyjából 41 mikrogramm K-vitamin található meg.

Alacsony kalória- és magas rosttartalmának köszönhetően még az esetleges nyár előtti súlyvesztésünket se szabotálja.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatingwell.com

Magazin ajánló: