0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Mi történik, ha abbahagyjuk a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását?

Ha próbál egészségesebben táplálkozni, valószínűleg hallotta már, hogy kerülnie kell a feldolgozott élelmiszereket. De mit is jelent ez pontosan? És mi történik a szervezetünkkel, ha abbahagyjuk a magasan feldolgozott élelmiszerek fogyasztását?

Feldolgozott élelmiszerek. Melyek ezek?

Először is érdemes egy kicsit részletesebben kifejteni, hogy pontosan melyek a feldolgozott élelmiszerek.

Minden olyan élelmiszer, amelyet az elkészítés során bármilyen módon módosítottak, eljárásokon ment keresztül és adtak hozzá adalékanyagokat, technikailag feldolgozott. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden élelmiszer, amit a szupermarketben találunk, valamilyen módon feldolgozott.

Tehát mindenféle élelmiszert el kellene kerülnünk? Fontos figyelembe venni, hogy a feldolgozott élelmiszerek között vannak jobbak és vannak egészen károsak is. Egy zacskós chipset és egy jó minőségű sajtot nem lehet egy lapon említeni, holott mindkettő feldolgozott élelmiszernek számít.

Amikor az élelmiszereket feldolgozzák, a folyamat során az ételből kivonhatnak bizonyos tápanyagokat, vagy más összetevőt adhatnak hozzá. De ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy minden feldolgozott élelmiszer egészségtelen. Minden az összetevőktől és a feldolgozás módjától függ és attól, hogy mennyit fogyasztunk belőle.

Általában a nagyobb baj azokkal van, melyekhez extra adag nátriumot, sót, cukrot, zsírt, mesterséges tartósítószert adnak a feldolgozási folyamatok során.

Megéri böngészni a hozzáadott anyagok listáját

A fagyasztott élelmiszerek között vannak bátran fogyasztható feldolgozott zöldségek, de ezt például a mirelit pizzáról már nem állíthatjuk, mert telis-tele van mindenféle olyan anyaggal, ami nem tesz jót a szervezetünknek. De konzerv és konzerv között is nagy különbségek lehetnek, mert vannak közöttük natúr zöldségek, de olyanok is, melyekhez rengeteg sót vagy cukrot használtak fel az elkészítés során, ilyen például a kukoricakonzerv.

A sonkák, felvágottak és feldolgozott húsok esetében is legyünk óvatosak.

Tudni kell, hogy a legjobb minőségű sonkák is sok sót tartalmaznak, amiből egyszerre nagy mennyiséget nem szerencsés fogyasztani. De azért össze sem lehet hasonlítani a különféle adalékanyagokkal, tömegnövelőkkel, ízfokozókkal jól telerakott párizsikkal, virslikkel.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/tippsundtricks.co

Magazin ajánló: