0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Nagy István: mindennek az alapja a talajvédelem

A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország eredményes munkakapcsolatot szeretne kialakítani partnereivel az uniós elnökség kapcsán.

Hazánk kiáll azon alapvetés mellett, hogy az unióba érkező élelmiszereknek is ugyanazon szabályoknak és előírásoknak kelljen megfelelniük, mint amit az EU a saját termelőinek előír – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Virginijus Sinkevičiust, az Európai Bizottság környezetvédelmi, óceánügyi és halászati biztosát.

Fotó: Vermes Tibor

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország eredményes munkakapcsolatot szeretne kialakítani partnereivel az elnökség kapcsán, erre jó alapot teremtenek azok a nagy nemzetközi konferenciák is, melyeket hazánknak kell majd megszerveznie.

A miniszter kiemelte, rendkívüli módon bántó volt számunkra, hogy az éghajlatváltozásért többen a gazdákat tették felelőssé. Ezt a leghatározottabban vissza kell utasítanunk. Ha van valaki, akinek elemi érdeke, hogy az éghajlat megfelelő legyen, azok a gazdálkodók, akiknek föld a megélhetésük és a jövőjük alapja. Kifejtette, a Közös Agrárpolitika már önmagában is tartalmaz olyan intézkedéseket, amelyek ösztönzőleg hatnak a növényvédő szerek csökkentésére.

A precíziós gazdálkodásnak köszönhetően – drónok felhasználásával – sokkal eredményesebbek vagyunk például a növényvédelem területén.

A találkozón vízgazdálkodási kérdések is szóba kerültek. A miniszter arra emlékeztetett, hogy a magyar mezőgazdaságnak az áradásokkal, a belvízzel és a történelmi aszállyal is meg kell küzdenie. Ebben a helyzetben pedig még inkább felértékelődik az öntözéses gazdálkodás szerepe. Azt szeretnék elérni, hogy erre a célra is rendelkezésre álljanak nagyobb EU-s források és támogatások. A precíziós technológiák használatával ugyanis eredményesen tudjuk visszavezetni a vizet a tájba. A megbeszélésen a miniszter kitért arra is, hogy

az akvakultúrális ágazatban, az édesvízi halgazdálkodásban nagy lehetőségek rejlenek.

Látjuk ugyanis, hogy a tengeri kapacitások fogyóban vannak, a társadalmi igényeket pedig ki kell elégíteni. Ezen a területen szeretnék egy szemléletváltást elérni, éppen ezért kiemelt figyelmet fordítunk erre a területre is az uniós elnökség során.

Nagy István a talajvédelmet mindennek az alapjának nevezte, hiszen, szavai szerint, termőföldből nem lesz több. Hazánk éppen ezért elindított egy talaj monitoring rendszert, melyet szeretnénk európai méretűre szélesíteni. Ezen a területen készek vagyunk a tapasztalatainkat megosztani partnereinkkel – fűzte hozzá a miniszter.

Fotó: Vermes Tibor

Ez is érdekelheti:

Óvatos bizakodás 2024-re

Történelem és természet szimbiózisa

Forrás: AM közlemény

Magazin ajánló: