Étrendjük nagyrészt nagyon tápanyagdús ételekből áll. Természetesen ezek nem feldolgozott élelmiszerek, hanem frissek és természetesek, tele antioxidánsokkal, flavonoidokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Sok zöldséget esznek , az egyik legkedveltebb az édesburgonya, amellett a lila burgonya, ami értékes forrása az összetett szénhidrátoknak, a rostoknak, és állítólag több aktív antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya.
Étrendjük rendszeresen tartalmaz friss halat és tenger gyümölcseit. A legelterjedtebb ital a jázmin tea. Az ételek gyakori összetevője a kurkuma, a gyömbér és minimalizálják a só használatát. A gyümölcsök többségét helyben termesztik. Az okinawai talaj ásványi anyagokban gazdag, ami elősegíti az egészséges élelmiszerek előállítását.
Egy hagyományos étkezés ezen a szigeten rizsből, édesburgonyából, egy kis halból, gyökérzöldségekből és gyümölcsökből áll.
Az okinawaiak filozófiája és életmódja is nagy hatással van a hosszú életre. Az ottani százévesek igyekeznek minden nap aktívak lenni, még akkor is, ha otthon tartózkodnak. Nemcsak a rendszeresen végzett testmozgásra gondolunk, hanem arra is, hogy személyesen gondoskodnak a mindennapi dolgokról, például a takarításról és a főzésről. Az idősek ápolják a családi kapcsolatokat és baráti köteléket tartanak fenn a helyi, közösséggel.