0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 12.

Díszítő káposzták

Ritka kincsek a díszítő hatású káposzatafélék, melyek ősztől tavaszig, a kétéves változatok pedig még a következő év nyarának első felében is szépen mutatnak.

 Ekkor a növények már egyébként is „felnőnek“, készülnek magszárba szökkenni, és egyre inkább kúpos formát alakítanak ki. Vegyes növényágyásokban ilyenkorra már gyakran körbeültetik vagy vetik friss tavaszi növényekkel (dísznövényekkel, vagy akár salátával, spenóttal, zöldborsóval), amelyek takarják a kissé felkopaszodott alsó szárrészt.

Ha főként dekorációs céllal is neveljük a díszkáposztákat, érdemes emlékeznünk rá, hogy eredetileg zöldségnövények, beltartalmi értékeik nagyon hasonlók a zöldségnövényként nevelt káposztákéhoz, fő különbség közöttük inkább az, hogy a díszkáposzták nem fejesednek be. Ezért néhány növényt félreesőbb helyen neveljünk zöldségként is.

A levelek frissen vagy párolva ízletesek, vagy különleges színű vagy alakú díszei lehetnek asztalunknak, levélrozettaként, egész levelekkel vagy salátának metélve.

Vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalmuk miatt egyaránt kedvező a fogyasztásuk. A hó alól is gyűjthetjük őket, akár mínusz 10 °C-ban is. Akkor arra érdemes figyelni, hogy szövetkesztyűt használjunk szedéskor, hogy a kezünk melege ne okozzon hirtelen felmelegedést, és a leszedett részeket ne vigyük be azonnal a meleg lakásba, hanem fokozatosan melegítsük fel azokat.

Ez is érdekelheti:

Késői káposztafélék betakarítása

Mézes élet ütőfákkal

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: