A saláta szó hallatán görcsbe rándul néhányak gyomra. Szemük előtt keserű, vagy akár ízetlen, hideg levelek rémképei jelennek meg. Megint mások izgalmas alapanyagként gondolnak rá, melyet okosan felhasználva különleges finomságokat varázsolhatnak tányérjukra.
Ha az első véleménnyel tud azonosulni, itt az idő, hogy szemléletet váltson.
Ennél fogva salátafajták már az antik kertekben is zöldelltek. Napjainkban pedig már annyi fajtáját kínálják a zöldségárusok, hogy mindenki megtalálhatja közülük a neki leginkább tetszőt. Az alábbiakban a Cleveland Clinic portáljának dietetikusa ajánlása alapján osztjuk meg a salátafogyasztás 5 legnyomósabb érvét.
Támogatja a súlyvesztést
Fogyókúra=saláta. Bár a képlet korántsem ilyen egyszerű, a zöldség alacsony kalóriatartalmával segíthet kordában tartani napi energiabevitelünket.
Szénhidráttartalma is alacsony, összesen körülbelül 1-2 grammnyi, míg zsírt egyáltalán nem tartalmaz. Kutatások bizonyították, hogy főétkezések előtt egy-egy kisebb adag saláta elfogyasztása segít fokozni a jóllakottság érzetet. A növekvő teltségérzet következtében kevesebb pedig kalóriát is viszünk be az étkezéskor.
Vitaminbomba
Folsav- és A-vitamintartalma egyaránt magas, K-vitaminból pedig annyit vihetünk be általa, mely nagyjából fedezi a felét napi ajánlott adagunknak. Mivel a salátát legtöbbször nyersen fogyasztjuk, vitamintartalmát teljes mértékben megőrizve visszük be szervezetünkbe.
Legyen szó kerti, római vagy jégsalátáról, mindegyik támogatja egészségünket. Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy
A fodros kel, a bébispenót és a rukkola például e tekintetben különösképp élen járnak.