0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. november 14.

5 nyomós érv, hogy megszeresse a salátát

Önmagában, grillhúsok köreteként vagy akár szendvicsben is fogyaszthatjuk, sokan mégis ódzkodnak tőle. Pedig a zöld leveles zöldségek számos módon támogatják szervezetünk működését.

Jót tesz a látásnak

A saláták igazi antioxidáns-bombák, mely vegyületek segítenek szervezetünknek felvenni a harcot a szemkárosodást és diabéteszt is okozható szabadgyökökkel. De pontosan mely antioxidánsokról is van szó? A pirosas színű saláták, például a piros színű fejes saláta antocianintartalma kimagasló, ez adja szemkápráztató színét is.

Salátafogyasztással értékes karotinoidokhoz is juttatjuk szervezetünket, melyek a látás és az immunrendszer segítői.

A lutein az egyik legismertebb karotinoidként szintén szembarát hatást fejt ki, segíthet meggátolni a makula degenerációt is.

saláta

Erősíti a csontokat és az agyat

A legtöbb saláta bővelkedik K-vitaminban. Ez azért kulcsfontosságú vitamin szervezetünk számára, mert támogatja a csontképzés valamint a véralvadás folyamatainak megfelelő működését.

Egy 2018-as tanulmány arra is rávilágított, hogy kutatásuk során az idő előrehaladtával javult azok memóriája, akik napi legalább egy adag zöld leveles zöldséget elfogyasztottak. Ez pedig a benne található K-vitaminnak volt köszönhető.

Egy adag jégsaláta elfogyasztásával kipipálhatjuk már a napi ajánlott K-vitaminbevitel 20%-át is.

saláta

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/health.clevelandclinic.org

Magazin ajánló: