Jót tesz a látásnak
A saláták igazi antioxidáns-bombák, mely vegyületek segítenek szervezetünknek felvenni a harcot a szemkárosodást és diabéteszt is okozható szabadgyökökkel. De pontosan mely antioxidánsokról is van szó? A pirosas színű saláták, például a piros színű fejes saláta antocianintartalma kimagasló, ez adja szemkápráztató színét is.
A lutein az egyik legismertebb karotinoidként szintén szembarát hatást fejt ki, segíthet meggátolni a makula degenerációt is.
Erősíti a csontokat és az agyat
A legtöbb saláta bővelkedik K-vitaminban. Ez azért kulcsfontosságú vitamin szervezetünk számára, mert támogatja a csontképzés valamint a véralvadás folyamatainak megfelelő működését.
Egy 2018-as tanulmány arra is rávilágított, hogy kutatásuk során az idő előrehaladtával javult azok memóriája, akik napi legalább egy adag zöld leveles zöldséget elfogyasztottak. Ez pedig a benne található K-vitaminnak volt köszönhető.