Az Omega-3 zsírsavaknak több fajtája is létezik, melyek számtalan módon fejtik ki áldásos hatásaikat. Amellett, hogy támogatják kognitív valamint szív-és érrendszeri egészségünket, a szervezetünkben fellépő gyulladásos folyamatok legyőzésében is szerepet játszanak. Ezen kívül sejtjeink fiziológiáját határozzák meg, lévén, hogy nélkülözhetetlen tényezői a sejtmembránok struktúrájának.
Leginkább mégis szívünk támogatójaként ismerhetjük, nem véletlenül ajánlják az Omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztását szívbarát étrend részeként.
Bármennyire is nélkülözhetetlen, telítetlen esszenciális zsírsavak, szervezetünk nem képes előállítani őket. Így aztán táplálkozás révén tudjuk biztosítani annak megfelelő Omega-3 zsírsavellátottságát.
Az egészségügyi szervezetek többsége naponta legalább 0,25-0,5 grammnyi Omega-3 zsírsav bevitelét javasolja.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság álláspontja szerint 5 grammnyi mennyiségig nem jár kockázattal az Omega-3 zsírsavak bevitele, ám annál többet már nem javasolnak.
Az alábbiakban a Clean Plates dietetikusának ajánlásával bemutatjuk, melyek azok az Omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszerek, amiknek mindenképp érdemes helyet szorítanunk tányérunkon.
Kendermag
Ahhoz, hogy legyőzhessük a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat, az Omega-3 valamint -6 típusú zsírsavak megfelelő arányára is szükség van. A kendermag pedig remekül megfelel ezen szempontnak, 3:1 arányban tartalmazza a 3-as és a 6-os típust, ennélfogva szívünk tökéletes támogatója.
Vadlazac
Az Omega-3 hallatán a többségnek valószínűleg a lazac jut eszébe. Nem véletlen, hiszen a rózsaszínes hal kitűnő forrása az értékes zsírsavnak. Ám ha biztosra szeretne menni, válasszon jó minőségű vadlazacot. Ez ugyanis