0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 7.

A 6 legjobb, Omega-3 zsírsavtartalmú szuperélelmiszer

Bizonyára mindenki hallott már az értékes zsírsavakról. De gondolkozott már azon, vajon melyek  legjobb forrásai? Az is lehet, hogy rendszeresen fogyasztja őket. Ha pedig nem, itt az idő elkezdeni!

Az Omega-3 zsírsavaknak több fajtája is létezik, melyek számtalan módon fejtik ki áldásos hatásaikat. Amellett, hogy támogatják kognitív valamint szív-és érrendszeri egészségünket, a szervezetünkben fellépő gyulladásos folyamatok legyőzésében is szerepet játszanak. Ezen kívül sejtjeink fiziológiáját határozzák meg, lévén, hogy nélkülözhetetlen tényezői a sejtmembránok struktúrájának.

Hozzájárulnak a megfelelő sejtműködéshez, legfőképp szemeink és agyunk területén, mivel itt vannak legnagyobb koncentrációban jelen.

Leginkább mégis szívünk támogatójaként ismerhetjük, nem véletlenül ajánlják az Omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztását szívbarát étrend részeként.

Bármennyire is nélkülözhetetlen, telítetlen esszenciális zsírsavak, szervezetünk nem képes előállítani őket. Így aztán táplálkozás révén tudjuk biztosítani annak megfelelő Omega-3 zsírsavellátottságát.

Az egészségügyi szervezetek többsége naponta legalább 0,25-0,5 grammnyi Omega-3 zsírsav bevitelét javasolja.

Két fajtáját különböztetjük meg: EPA és DHA zsírsavakat. A bevitt mennyiségen kívül ezek megfelelő aránya is lényeges szempont.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság álláspontja szerint 5 grammnyi mennyiségig nem jár kockázattal az Omega-3 zsírsavak bevitele, ám annál többet már nem javasolnak.

Az alábbiakban a Clean Plates dietetikusának ajánlásával bemutatjuk, melyek azok az Omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszerek, amiknek mindenképp érdemes helyet szorítanunk tányérunkon.

Kendermag

Ahhoz, hogy legyőzhessük a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat, az Omega-3 valamint -6 típusú zsírsavak megfelelő arányára is szükség van. A kendermag pedig remekül megfelel ezen szempontnak, 3:1 arányban tartalmazza a 3-as és a 6-os típust, ennélfogva szívünk tökéletes támogatója.

Adhatjuk smoothiekhoz, szórhatunk belőle salátákra vagy grillzöldségekre is.

kendermag

Vadlazac

Az Omega-3 hallatán a többségnek valószínűleg a lazac jut eszébe. Nem véletlen, hiszen a rózsaszínes hal kitűnő forrása az értékes zsírsavnak. Ám ha biztosra szeretne menni, válasszon jó minőségű vadlazacot. Ez ugyanis

bizonyítottan több Omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint az állat tenyésztett változata.

lazac

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ cleanplates.com

Magazin ajánló: