2023-ban a húsfeldolgozó és tartósítás ágazat termelésének volumenindexe 15,7 százalékos visszaesést mutat. A húskészítmény-gyártásban pedig 14,4 százalékos visszaesés tapasztalható.

A visszaesés egyik legfőbb indikátora, a belföldi értékesítés jelentős visszaesése. A hazai húsipart érezhetően hátrányosan érintette a kiskereskedelemi forgalomcsökkenés. Emellett rendkívül rossz hatással van az olcsó importtermékek térhódítása, de Éder Tamás szerint a legnagyobb probléma, hogy az ágazat az elmúlt időben nem tudta beépíteni átadási áraiba a saját, óriási mértékű önköltség-növekedéseit.
A Hússzövetség elnöke kiemelte azt is, hogy 20 éves távlatban vizsgálva a sertés és a hústermékek fogyasztói árai reálértéken jóval a bérnövekedés mértéke alatt vannak.
Éder Tamás kitért rá, hogy a különböző piaci hatások és állami intézkedések következtében a magyar boltokban megjelentek az olcsóbb, nem mindig a legjobb minőségű importtermékek. Erre példaként hozta a sokáig árstoppal érintett sertéscombot, amiből 2022-2023-ban jelentősen megnőtt az import. De ugyanígy nagyon súlyos gondot okoz a hazai ágazatnak a kötelező akciózás vagy az ár-összehasonlító portál is. Ezek ugyanis csak és kizárólag az árat mutatják, nem lehet látni mellettük például a hústermékek esetén a hústartalmat vagy egyéb más jellemzőt sem. Ez a rendszer pedig egyértelműen az árak letörése, nem pedig a minőség növekedése felé mozdítják el a piacot.