0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Nehéz időszak következménye a jelentős csökkenés

Erősen megrogyott 2023-ban a magyar húsipar – erről beszéltek többek között a Hússzövetség március 6-án tartott húsvéti sajtóeseményén.

2023-ban a húsfeldolgozó és tartósítás ágazat termelésének volumenindexe 15,7 százalékos visszaesést mutat. A húskészítmény-gyártásban pedig 14,4 százalékos visszaesés tapasztalható.

Az elmúlt 25 évben sose fordult elő olyan helyzet, hogy egyszerre mind a két nagy iparág 10 százaléknál nagyobb mértékben csökkenjen.
Fotó: Hússzövetség

A visszaesés egyik legfőbb indikátora, a belföldi értékesítés jelentős visszaesése. A hazai húsipart érezhetően hátrányosan érintette a kiskereskedelemi forgalomcsökkenés. Emellett rendkívül rossz hatással van az olcsó importtermékek térhódítása, de Éder Tamás szerint a legnagyobb probléma, hogy az ágazat az elmúlt időben nem tudta beépíteni átadási áraiba a saját, óriási mértékű önköltség-növekedéseit.

A Hússzövetség elnöke kiemelte azt is, hogy 20 éves távlatban vizsgálva a sertés és a hústermékek fogyasztói árai reálértéken jóval a bérnövekedés mértéke alatt vannak.

Tehát ma Magyarországon még mindig olcsó húst enni, a fizetésekhez, illetve a fizetésnövekedéshez képest legalábbis mindenképp.

Éder Tamás kitért rá, hogy a különböző piaci hatások és állami intézkedések következtében a magyar boltokban megjelentek az olcsóbb, nem mindig a legjobb minőségű importtermékek. Erre példaként hozta a sokáig árstoppal érintett sertéscombot, amiből 2022-2023-ban jelentősen megnőtt az import. De ugyanígy nagyon súlyos gondot okoz a hazai ágazatnak a kötelező akciózás vagy az ár-összehasonlító portál is. Ezek ugyanis csak és kizárólag az árat mutatják, nem lehet látni mellettük például a hústermékek esetén a hústartalmat vagy egyéb más jellemzőt sem. Ez a rendszer pedig egyértelműen az árak letörése, nem pedig a minőség növekedése felé mozdítják el a piacot.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: