Éder Tamás, a szövetség elnöke azt is elmondta, az ágazat teljesítményét mutató adatok annyira sokkolóak, hogy ilyet két és fél évtizede nem lehetett látni Magyarországon.
Az immár hagyományosnak mondható, húsvétot megelőzően szervezett sajtótájékoztatón az ágazat szereplői értékelték az elmúlt időszak eseményeit, egyúttal felhívták a figyelmet rá,
Óriási kihívás előtt áll a magyar állattenyésztés, így a húsvéti sonka alapját adó sertéstenyésztés is, jelentette ki Nemes Imre, a Nébih elnöke. Az EU-s direktíva szerint ugyanis 2030-ig az ágazatban is radikálisan csökkenteni kell az antibiotikum-felhasználást. Magyarország ebben a tekintetben sajnos az élbolyban található, európai szinten az 5. legtöbbet használók vagyunk, a csökkentés tehát nem lesz egyszerű.
A szakember előadásából kiderült az is, hogy a hazai sertéstenyésztő ágazat jóval több antibiotikumot használ, mint például a baromfiágazat. Ennek ellenére Nemes Imre szerint élelmiszereink biztonságosak, 2022-ben mintegy 25 ezer mintát vizsgáltak a Nébih laboratóriumai, és semmilyen gyógyszermaradékot nem találtak az élelmiszerekben.
Tavaly az élelmiszeripar gazdasági növekedése jelentősen alulmúlta az ipari átlagot is – tájékoztatott Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Az élelmiszeripar messze alulteljesített 2023-ban 2022-höz képest, a termelés volumenindexe 11,3 százalékkal csökkent. Ilyen visszaesés nem történt Magyarországon az elmúlt két és fél évtizedben. A hazai ágazat számára sokkoló az is, hogy a húsipar még nagyobb visszaesést produkált.