0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Nehéz időszak következménye a jelentős csökkenés

Erősen megrogyott 2023-ban a magyar húsipar – erről beszéltek többek között a Hússzövetség március 6-án tartott húsvéti sajtóeseményén.

Éder Tamás, a szövetség elnöke azt is elmondta, az ágazat teljesítményét mutató adatok annyira sokkolóak, hogy ilyet két és fél évtizede nem lehetett látni Magyarországon.

Fotó: Hússzövetség

Az immár hagyományosnak mondható, húsvétot megelőzően szervezett sajtótájékoztatón az ágazat szereplői értékelték az elmúlt időszak eseményeit, egyúttal felhívták a figyelmet rá,

menyire fontos a minőségi magyar alapanyagok választása.
Fotó: Hússzövetség

Óriási kihívás előtt áll a magyar állattenyésztés, így a húsvéti sonka alapját adó sertéstenyésztés is, jelentette ki Nemes Imre, a Nébih elnöke. Az EU-s direktíva szerint ugyanis 2030-ig az ágazatban is radikálisan csökkenteni kell az antibiotikum-felhasználást. Magyarország ebben a tekintetben sajnos az élbolyban található, európai szinten az 5. legtöbbet használók vagyunk, a csökkentés tehát nem lesz egyszerű.

A cél szerint – 2018-as bázisévvel számolva – 2030-ra 50 százalékkal kell csökkenteni az antibiotikum-használatot.

A szakember előadásából kiderült az is, hogy a hazai sertéstenyésztő ágazat jóval több antibiotikumot használ, mint például a baromfiágazat. Ennek ellenére Nemes Imre szerint élelmiszereink biztonságosak, 2022-ben mintegy 25 ezer mintát vizsgáltak a Nébih laboratóriumai, és semmilyen gyógyszermaradékot nem találtak az élelmiszerekben.

Tavaly az élelmiszeripar gazdasági növekedése jelentősen alulmúlta az ipari átlagot is – tájékoztatott Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Az élelmiszeripar messze alulteljesített 2023-ban 2022-höz képest, a termelés volumenindexe 11,3 százalékkal csökkent. Ilyen visszaesés nem történt Magyarországon az elmúlt két és fél évtizedben. A hazai ágazat számára sokkoló az is, hogy a húsipar még nagyobb visszaesést produkált.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: