0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Hamarosan vethetjük a céklát: még a levele is ehető!

A cékla egy tápláló növény, könnyen termeszthető a kiskertekben is. Ennek ellenére nincs akkora népszerűsége, mint lehetne, sőt a megszokás e faj esetében is korlátozza a felhasználási módjait. Például a levele is ehető, mégis kevesen fogyasztják...

 Érdemes lenne gyakrabban enni belőle

Az emberek többsége csak ecetes savanyúság formájában találkozik vele, pedig ez a növény sokkal nagyobb gasztro-, és gyógykincs ennél.

Már naponta egy pohár céklalé elfogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megóvása érdekében, és fermentálva fogyasztva is nagyon egészséges.

A cékla az antioxidáns vegyületek kivételesen gazdag forrása. Rendszeres fogyasztásával megvédhetjük sejtkomponenseinket az oxidatív stressztől. A céklalé rendelkezik a legmagasabb antioxidáns kapacitással az ismertebb zöldség- és gyümölcslevek között, egyedül a gránátalmalé hagyta le ebben a versenyben. A céklában nagy mennyiségben fellelhető betanin rendkívüli antioxidáns aktivitása miatt gátolja a leghatékonyabban a lipidperoxidációt, mivel képes hatástalanítani a reaktív gyököket. Tartalmazza a növényvilágban meglehetősen ritkán előforduló, különösen nagy bioaktivitással rendelkező pigmenteket, a betalainokat. Magas szervetlen nitráttartalmának köszönhetően

kedvező hatással van az érrendszerre.

A céklában található rengeteg kálium szintén részt vesz a szív egészségének megőrzésében, valamint csökkenti a vérnyomást. Foláttartalma pedig tovább csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek előfordulásának rizikóját. Ideális formában szolgáltat vasat. Vastartalmát a szervezet jól hasznosítja, regenerálja a vörös vérsejteket, javítja a szövetek oxigénellátottságát, segít feltölteni a vasraktárakat. Kifejezetten ajánlható menstruáció előtt és után, terhesség, szülés, szoptatás alatt és a fejlődésben levő szervezetnek is.

Megvédi a szervezetet a káros nehézfémek beépülésétől, mivel vashiányos állapotban káros méreganyagok halmozódhatnak fel. A benne levő növényi vas azért is optimálisabb a test számára, mert csak a szükséges mennyiségben szívódik fel, ezáltal elkerülhetők a vastöbblet miatt fellépő kóros állapotok: gyulladások, daganatok, szívbetegségek, májproblémák, cukorbetegség.

Tálaláskor tányérdíszítéshez

A hagyományos vörös színű, gömbölyded cékla mellett ma már rengeteg színű, formájú és méretű változat magja kapható, így a csíkosat (Bassano, Chioggia), aranyszínűt (Gonden Detroit, Burpee’s Golden) vagy akár fehéret (Albino White) is választhatjuk. Ezek nagyon jól mutatnak tálaláskor a tányérokon.  A késői, hosszabb tenyészidejű típusok nagyon jól tárolhatók: az őszi felszedéstől akár tavaszig megőrzik kiváló minőségüket.

Ez is érdekelheti:

Gombászás: Menjünk biztosra!

Mi kell a nyugalomhoz? Magnézium, B-vitamin és ashwagandha…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: