Érdemes lenne gyakrabban enni belőle
Az emberek többsége csak ecetes savanyúság formájában találkozik vele, pedig ez a növény sokkal nagyobb gasztro-, és gyógykincs ennél.
A cékla az antioxidáns vegyületek kivételesen gazdag forrása. Rendszeres fogyasztásával megvédhetjük sejtkomponenseinket az oxidatív stressztől. A céklalé rendelkezik a legmagasabb antioxidáns kapacitással az ismertebb zöldség- és gyümölcslevek között, egyedül a gránátalmalé hagyta le ebben a versenyben. A céklában nagy mennyiségben fellelhető betanin rendkívüli antioxidáns aktivitása miatt gátolja a leghatékonyabban a lipidperoxidációt, mivel képes hatástalanítani a reaktív gyököket. Tartalmazza a növényvilágban meglehetősen ritkán előforduló, különösen nagy bioaktivitással rendelkező pigmenteket, a betalainokat. Magas szervetlen nitráttartalmának köszönhetően
A céklában található rengeteg kálium szintén részt vesz a szív egészségének megőrzésében, valamint csökkenti a vérnyomást. Foláttartalma pedig tovább csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek előfordulásának rizikóját. Ideális formában szolgáltat vasat. Vastartalmát a szervezet jól hasznosítja, regenerálja a vörös vérsejteket, javítja a szövetek oxigénellátottságát, segít feltölteni a vasraktárakat. Kifejezetten ajánlható menstruáció előtt és után, terhesség, szülés, szoptatás alatt és a fejlődésben levő szervezetnek is.
Tálaláskor tányérdíszítéshez
A hagyományos vörös színű, gömbölyded cékla mellett ma már rengeteg színű, formájú és méretű változat magja kapható, így a csíkosat (Bassano, Chioggia), aranyszínűt (Gonden Detroit, Burpee’s Golden) vagy akár fehéret (Albino White) is választhatjuk. Ezek nagyon jól mutatnak tálaláskor a tányérokon. A késői, hosszabb tenyészidejű típusok nagyon jól tárolhatók: az őszi felszedéstől akár tavaszig megőrzik kiváló minőségüket.
Ez is érdekelheti: