Nem mindig egyszerű megállapítani, a számos kért és kéretlen higiéniai tanács közül melyeket kell mindenképp betartanunk konyhánkban. Néhányat közülük, bármennyire is evidensnek hat, sokan nem vesznek figyelembe. Ám ha megértjük, miért is kell ragaszkodnunk az alábbi 10 élelmiszer-biztonsági szabályhoz, már egy lépéssel közelebb kerültünk, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tevékenykedhessünk konyhánkban – írja a Running to the Kitchen.
Nem sütjük meg eléggé a húst
A nyers hús a baktériumok melegágya, már egyszeri fogyasztása is rendkívül kockázatos.
Az eszköz segítségével könnyen megállapíthatjuk a hús belső hőmérsékletét, így biztosak lehetünk benne, hogy az étel legvastagabb részei is jól átsültek. Manapság már számos verzió kapható, némelyik fajtája sütőálló. Rendkívül érzékeny szerkezet, mosogatógépbe nem kerülhet, de folyóvizes kézi mosogatás által is csökken élettartama. Legjobb, ha használat után alaposan letisztítjuk, majd jól szárazra töröljük.
Megkóstoljuk a nyers tésztát
Sokan szeretnek nyers tésztát csipegetni sütés előtt, pedig bizonyára már gyerekként is sokszor hallottuk, nem szabadna. A nyers tészta fogyasztása ugyanis szalmonella-fertőzéssel járhat, hiszen a legtöbb tojást tartalmaz.
Ugyanis az alapanyag a leggondosabb előállítás ellenére is szennyeződhet E. coli baktériummal, mely gyomorrontást okozhat.