0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

A 10 legveszélyesebb hiba, melyet gyakran elkövetünk konyhánkban

Miután elvégeztük a bevásárlást, konyhánk válik az élelmiszer-biztonság első számú színterévé. Ezért aztán kulcsfontosságú, hogy tisztában legyünk bizonyos aranyszabályokkal, hogy véletlenül se veszélyeztessük saját és családunk egészségét.

Szobahőmérsékleten olvasztjuk a fagyasztott élelmiszert

fagyasztott zöldség

A túl magas hőmérséklet baktériumok szaporodását idézheti elő. Sőt, az is ilyen hatással járhat, ha forró vízben próbálkozunk vele. Jó megoldás lehet, ha megfelelően zárható edényben hűtőszekrénybe tesszük az élelmiszert, mivel így állandó hőmérsékleten olvad.

A legbiztonságosabb azonban az, ha mikrohullámú sütőben, olvasztó üzemmódon végezzük el a fagyasztott áruk kiolvasztását.

Nem tesszük be időben az ételt a hűtőbe

hűtő

A romlékony élelmiszereket minél előbb hűtőszekrénybe kell tenni, különben felületükön villámgyorsan szaporodásnak indulhatnak a baktériumok. A főtt ételt elkészítése után kettő, melegebb időben még ennél is előbb, egy órán belül tegyük hűtőbe.

Nem mossuk meg elég alaposan a gyümölcsöket

gyümölcs mosás

A gyümölcsök felvágása, sőt még hámozása során is könnyen belsejükbe kerülhetnek az azok felszínén lévő baktériumok. Fontos, hogy megmosásuk mindig hideg vízzel történjen, közvetlenül fogyasztásuk előtt. Ha utána ugyanis hosszabb ideig, ráadásul nedvesen tároljuk őket, a kórokozók ismét szaporodásnak indulhatnak.

A keményebb állagú gyümölcsöket, úgy mint az almát akár kefével is átdörzsölhetjük, ám ez bogyós gyümölcsök esetében például nem kivitelezhető.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ runningtothekitchen.com, Nébih

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.