Szobahőmérsékleten olvasztjuk a fagyasztott élelmiszert
A túl magas hőmérséklet baktériumok szaporodását idézheti elő. Sőt, az is ilyen hatással járhat, ha forró vízben próbálkozunk vele. Jó megoldás lehet, ha megfelelően zárható edényben hűtőszekrénybe tesszük az élelmiszert, mivel így állandó hőmérsékleten olvad.
Nem tesszük be időben az ételt a hűtőbe
A romlékony élelmiszereket minél előbb hűtőszekrénybe kell tenni, különben felületükön villámgyorsan szaporodásnak indulhatnak a baktériumok. A főtt ételt elkészítése után kettő, melegebb időben még ennél is előbb, egy órán belül tegyük hűtőbe.
Nem mossuk meg elég alaposan a gyümölcsöket
A gyümölcsök felvágása, sőt még hámozása során is könnyen belsejükbe kerülhetnek az azok felszínén lévő baktériumok. Fontos, hogy megmosásuk mindig hideg vízzel történjen, közvetlenül fogyasztásuk előtt. Ha utána ugyanis hosszabb ideig, ráadásul nedvesen tároljuk őket, a kórokozók ismét szaporodásnak indulhatnak.