0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

A 10 legveszélyesebb hiba, melyet gyakran elkövetünk konyhánkban

Miután elvégeztük a bevásárlást, konyhánk válik az élelmiszer-biztonság első számú színterévé. Ezért aztán kulcsfontosságú, hogy tisztában legyünk bizonyos aranyszabályokkal, hogy véletlenül se veszélyeztessük saját és családunk egészségét.

Nem különítjük el az alapanyagokat

Ha ugyanarra a tányérra tesszük a fogyasztásra kész húst mint korábban nyers változatát, növeljük az ételmérgezés kockázatát. Ekkor ugyanis

keresztfertőzés történik, vagyis a kórokozók egy másik élelmiszer révén kerülnek az étel felszínére.

A nyers húsból kicsöpögő lé ugyanis súlyos problémát okozhat, ráadásul nem biztos, hogy azt megfelelően el tudjuk távolítani. Érdemes külön eszközöket (például vágódeszkát) tartani konyhánkban kifejezetten a nyers húsáruk feldolgozásához. Emellett tartsuk ezeket hűtőnkben a készételektől jól elkülönítve.

Lemossuk a nyers húst

Ha elkészítés előtt a nyers húst csapban, folyóvíz alatt mossuk,baktériumok szóródhatnak szét konyhánkban. Jobban tesszük, ha ehelyett hatásosabb, biztonságosabb módját választjuk a hús kórokozó-mentesítésének. Ilyen például a megfelelő főzés, sütés.

Ha azonban ragaszkodunk mosásához, hideg, lassan folyó víz alatt tegyük, majd alaposan fertőtlenítsük a mosogatót és annak környékét.

Ugyanazt a vágódeszkát használjuk

Az éttermekben nem véletlenül használnak különböző színű vágódeszkákat. Ezek megjelölése ugyanis annak használati módjára utal, így kerülik el a keresztszennyeződést. Jó, ha konyhánkban is szeparálva tároljuk a különböző használatra tartott eszközöket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ runningtothekitchen.com, Nébih

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.