Nem különítjük el az alapanyagokat
Ha ugyanarra a tányérra tesszük a fogyasztásra kész húst mint korábban nyers változatát, növeljük az ételmérgezés kockázatát. Ekkor ugyanis
A nyers húsból kicsöpögő lé ugyanis súlyos problémát okozhat, ráadásul nem biztos, hogy azt megfelelően el tudjuk távolítani. Érdemes külön eszközöket (például vágódeszkát) tartani konyhánkban kifejezetten a nyers húsáruk feldolgozásához. Emellett tartsuk ezeket hűtőnkben a készételektől jól elkülönítve.
Lemossuk a nyers húst
Ha elkészítés előtt a nyers húst csapban, folyóvíz alatt mossuk,baktériumok szóródhatnak szét konyhánkban. Jobban tesszük, ha ehelyett hatásosabb, biztonságosabb módját választjuk a hús kórokozó-mentesítésének. Ilyen például a megfelelő főzés, sütés.
Ugyanazt a vágódeszkát használjuk
Az éttermekben nem véletlenül használnak különböző színű vágódeszkákat. Ezek megjelölése ugyanis annak használati módjára utal, így kerülik el a keresztszennyeződést. Jó, ha konyhánkban is szeparálva tároljuk a különböző használatra tartott eszközöket.