0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Hogyan lehet kiszúrni a hamis extra szűz olíva olajat?

Az olívaolaj hiány és az egekbe szökő árak tökéletes táptalajt teremtettek a hamisítók számára. Az Europol szerint a hamis olívaolaj értékesítése bevett gyakorlattá vált.

Ha manapság extra szűz olívaolajat vásárol, jobb, ha alaposan megnézi a címkét. A figyelmeztetés azután hangzott el, hogy a hatóságok tavaly novemberben 260 000 liter hamisított terméket foglaltak le Olaszországban és Spanyolországban összehangolt razziák során. Kevesebb mint két hónappal később ugyanezen okból mintegy ötven étterem ellen indult vizsgálat Rómában.

extra szűz olíva olívaolaj

Hogyan lehet megállapítani, hogy egy olívaolaj valódi?

Először is tudni kell, hogy egyes csalók az értékes „folyékony aranyat” sokkal olcsóbb magolajjal helyettesítik. A magolaj átlátszó, ezért klorofillal színezik, hogy zöld árnyalatot adjanak neki, és karotinoidokat használnak, hogy sárga jegyeket kapjanak. Ez olívaolaj-szerű színt eredményez.

– Azonban még ha hasonlóan is néznek ki, nagy különbségek maradnak. A magolajnak ugyanis nincs íze és illata, míg az olívaolaj sosem íztelen. Lehet többé-kevésbé édes, keserű vagy pikáns, de soha nem íztelen – mondta Maurizio Servili, az élelmiszer tudományok professzora.

olívaolaj

Bárki, aki legalább néhányszor megkóstolta már az olívaolajat, képes megmondani a különbséget, ugyanis a polifenolok adják a sajátos ízét. Könnyű tesztekkel kiszűrhetőek a kétes keverékek. Az átverést talán egy kicsit nehezebb kiszúrni, ha a magolajat valódi olívaolajjal keverik. De laboratóriumban egy egyszerű elemzéssel leleplezhető a csalás. Mint például a zsírsavak összetételének vizsgálata, vagy a szterinösszetétel, valamint a spektrofotometriai állandók – mondja Servili professzor.

Forrás: euronews.com

Magazin ajánló: