0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Másfélszer annyi cseresznyét exportált Argentína, mint tavaly

Argentína hivatalosan is befejezte februárban a cseresznyeexportot, ami minden szempontból jóval meghaladta az előző évi eredményeket. Az országban termett 14 ezer tonna cseresznye felét értékesítették külpiacokon.

Az argentin integrált cseresznyetermesztők szervezetének vezetője, Aníbal Caminiti a FreshFruitPortalnak nyilatkozva elmondta, hogy a 2023-24-es idény nagyon jól sikerült mennyiség, minőség és árak szempontjából egyaránt. Az idei 7192 tonnás kivitel másfélszer annyi, mint az előző 4740 tonnás mennyiség. Rekordtermés volt az idei, meghaladta a 14 ezer tonnát. Az argentin cseresznyetermesztés nem függ Kínától, mint például Chile esetében.

argentin cseresznye
Illusztráció
Kis mennyiségekkel dolgoznak, ami lehetővé teszi, hogy rugalmasak legyenek és a kiszállítás háromnegyede légi úton történjen. A kivitel közel harmada Kínába, másik harmada az USA-ba irányul.

A fő termőtájak Mendoza, Neuquén, Río Negro, Santa Cruz és Chubut tartományokban helyezkednek el, összesen 1900 hektáron, a 2021-22-es agrárminisztériumi felmérés szerint. A jelenlegi ültetvényfelület azután alakult ki, hogy 2015-ben Mendozában negyedével csökkent a termőterület, Észak-Patagóniában pedig tizedével nőtt. Azóta 100-200 hektáros nagyságrendben telepítenek cseresznyét, ami az ültetvényrekonstrukcióknak felel meg, vagy egy piacon lévő vállalkozás bővíti a kínálatát, értékelte a helyzetet Aníbal Caminiti. Körülbelül 10 éve stagnál az argentin cseresznyetermő-terület.

fontos argentin cseresznye fajta
A Regina a fontosabb fajták közé tartozik Argentínában is
Fotó: Horváth Csilla

Ugyanez nem áll a betakarított termésre, hiszen a nem éppen optimális időjárás ellenére rekordévet zártak 2023-24-ben. Különösen Mendozában volt jó év, a tartomány több mint 7000 tonna cseresznyével vezeti a hazai rangsort. A nemzetközi piacon a chilei cseresznyekínálattal kell tartani a lépést, és kihasználni azt a szűk idősávot, amikor kevesebb a chilei áru.

Idén nagyon jó minőségű is volt az argentin cseresznye, amit visszaigazoltak a célországok árai is.

Mendozából és Santa Cruzból 7-10 nappal később tudtak korai cseresznyét szállítani, mint szoktak, így nem tudták teljesen kihasználni a piaci űrt, amit szűkebb chilei kínálat okozott, elsősorban Kínában.

Nagyjából azokat a korai fajtákat termesztik Argentínában is, mint Chilében: Royal Down, Santina, Lapins, Sweet Heart, Regina. A Kordia a déli termőtájakon (Chubut, Santa Cruz) nyert teret és egyre nő a piaci részesedése.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com