0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot és az Agro-ökológiai Program 2024

Szakmai tájékoztató a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot és az Agro-ökológiai Program 2024-re vonatkozó szabályairól

A 2024. évi egységes kérelmekre vonatkozó, heteken belül megjelenő rendeleti szabályozás jogi véglegesítésével párhuzamosan az Agrárminisztérium e tájékoztatás keretében részleteiben is megosztja az agrártámogatási rendszer feltételességi előírásrendszerének – így a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotra (HMKÁ) és a Jogszabályban Foglalt Gazdálkodási Követelmények (JFGK) – illetve az Agro-ökológiai Programnak (AÖP) az idei évre vonatkozóan alkalmazandó részletes tartalmi elemeit.

A 2023-ban elindult új Közös Agrárpolitikai szabályrendszer első évének gazdálkodói oldalról érkező jelzései, végrehajtási tapasztalatai alapján került módosításra a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv, amelynek tartalmi elemei 2024. február 12-én közzétételre kerültek. Ezzel párhuzamosan részleges derogációról hozott döntést az Európai Bizottság a nem termelő területek tekintetében (HMKÁ8). Ezek alapján jelennek meg a végleges, 2024. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó jogszabályok.

A változások kétségtelenül a Feltételesség és az Agro-ökológiai Program keretében a legmarkánsabbak, s egyúttal ezek bírnak legnagyobb hatással a gazdálkodás gyakorlati, agronómiai körülményeire.

Az áttekinthetőség érdekében közleményünkhöz két különálló dokumentumot mellékelünk, amelyek az alább található linkekről tölthetők le. Az első kifejezetten a Feltételesség előírásainak változásait mutatja be, míg a második az AÖP gyakorlatok bővülésére és részletszabály-módosulásaira összpontosít.

Forrás: AM közlemény