0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Közmunka helyett szörp manufaktúra

A szörpgyártás ad reményt egy tolnai kisfaluban. Az alig ezerfős Gyulajon, sokan már szinte feladták a reményt, hogy egyszer újra helyben lehessen a munkahelyük, amikor a Máltai Manufaktúra létrehozott egy növénytartósító üzemet.

A Máltai Szeretetszolgálat programjai arra fókuszálnak, hogy elszegényedő, hátrányos helyzetű falvakban teremtsen új munkahelyeket, ezzel akarják megakadályozni az elvándorlást, és segíteni a települések felzárkózását.

Az üzem 2015-től működik, és mindig az adott idény szerinti gyümölcsökből, zöldségekből készülnek el a termékek. A manufaktúra értékesíti is az ott készült árukat, a Fény utcai piacon található FETEKERT saját üzletükben. A Deutsche Welle Magyar kiadása által közétett videóban szereplő gyulaji szörpök is kaphatóak a boltban, de más viszonteladókkal is dolgoznak Magyarországon. Az összeállításban szereplő Ilona és Károly közmunkán voltak évekig, és nagyon örültek neki, hogy kaptak egy ilyen lehetőséget. Fertőtlenítik az üveget, majd a szörpöket, savanyúságokat, krémeket töltik be. Jólesik nekik, hogy a termékeiket várják, és megdicsérik a vásárlók, mert sokat dolgoznak velük.

A teljes videó a Máltai Szeretetszolgálat programjáról itt nézhető meg:

Forrás: Deutsche Welle