0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Előremutató keresztezés Martonvásáron

A klímaváltozás az utóbbi években sok feladatot adott az állat­tenyésztőknek, kutatóknak: új technológiai megoldásokat, illetve a hőstresszt jobban  toleráló egyedeket, családokat, fajtákat kezdtek kialakítani.

Mindezen tulajdonságok ellenőrzéséről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen írt szakdolgozatában Gyulay Gyula Benedek, a programvezető fia szakdolgozatban számolt be, illetve Varga Ferenc Bence, szintén a MATE-ról, ugyancsak erről a témáról írja PhD-értekezését.

Vizsgálataikban első körben a blonde d’Aquitaine és az F1-es állatokban vizsgálták a születési súlyt, a légzésszámot, a rektális hőmérsékletet, a súlygyarapodást, az aktivitást, a HSP70 fehérjét, valamint a takarmány- és vízfelvételt.

A húsminőség megállapításának markerei a következők voltak:
  • vágási minősítés;
  • hasított fél pH;
  • hasított fél vezetőképessége;
  • friss szelet színe;
  • NIR;
  • WB nyíróerő;
  • felolvasztás után szelet vezetőképessége;
  • felolvasztás után szelet pH;
  • felolvasztás után szelet színe;
  • fagyasztási veszteség;
  • sütési veszteség.

A vizsgálatok alapján megállapították, hogy az F1-es borjak születési súlya mintegy 10 kilóval volt kisebb a blonde borjakénál, ami várható is volt, hisz az ancole-watussi közepes termetű fajta. Súlygyarapodásuk 667 g/nap tett ki, szemben az 1085 g/nap növekedéssel. Viszont nem volt szignifikáns különbség a két csoport növendékkorban mért súlygyarapodása között, ahogy az állatok átlagos légzésszámában és rektális hőmérsékletében sem.

A húsminőség-vizsgálatok alapján a keresztezett állomány húsa ugyanolyan jó minőségű, mint a blonde d’ Aquitaine fajtáé.

Az R1-es állományban is a termelési mutatók (súlygyarapodás, takarmány-, vízfelvétel stb.), az aktivitás, a viselkedés, a temperamentum, a hőstresszmarkerek (HSP70, 60, 90) kerültek górcső alá, és folytatták a hús­vizsgálatokat is. Megállapították, hogy ezek az állatok jóval kevesebb vizet fogyasztanak a blonde fajtánál és sokkal élénkebbek melegben, mint a kiindulási fajták.

A képen egy anyai vonalba tartozó wabu növendéküsző látható. A martonvásári hőtűrő szarvasmarhának nagyon vékony és nyaktájon erősen redőzött a bőre, hogy minél több legyen az állat verejtékmirigye. A szőrszálai vékonyak és rövidek, és természetesen nincs szarva. Méretében a blonde d’Aquitainehez hasonlít, színe pedig vörös.

szarvasmarha

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: